Meny

Eldgamle skjeletter funnet i London

GRAV: En arkeolog gravde fram rester av skjeletter på en anleggsplass nær jernbanestasjonen Liverpool Street øst i London. Anleggsarbeidere har avdekket beinrester etter rundt 20.000 mennesker. Foto: Andrew Winning / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anleggsarbeidere i London har avdekket en 500 år gammel gravplass som kan inneholde rundt 20.000 skjeletter. Noen av de døde som ble begravet her, var trolig pasienter ved byens mest beryktede «galehus».

Funnet ble gjort under arbeider ved jernbanestasjonen Liverpool Street øst i den britiske hovedstaden, meldte flere britiske medier torsdag.

Ifølge avisen Daily Mail inneholder gravplassen levninger etter rundt 20.000 mennesker.

Londonere begravet sine døde i dette området fra 1500-tallet og i rundt 150 år framover, skriver The Independent. Blant de som ble stedt til hvile på gravplassen, var også ofre for flere pestepidemier som rammet byen i denne perioden.

Les også: Janelly (6) er født uten skjelett

Bedlam

I området der gravplassen er funnet, sto i sin tid Betlehem-hospitalet, et asyl for sinnslidende som på folkemunne ble kalt Bedlam.

Dette navnet lever videre i britisk dagligtale som et uttrykk for «galehus»: «Det er det rene Bedlam her», sier britene når kaoset raser som verst.

Arkeologer har funnet skjelettrester så dypt som seks meter under gatenivå i det østlige London. Funnene er gjort under forarbeidene til en ny jernbaneforbindelse som kalles Crossrail, som er Storbritannias største byggeprosjekt og skal krysse byen fra øst til vest.

Les også: Fant skjeletter under T-banen

Romerne

Enda dypere lag som nå granskes av arkeologene, stammer fra tiden da romerne hersket over London og andre deler av England.

– Funnstedet byr på sjeldne muligheter, muligheter som kanskje overgår alt vi før har opplevd, sier Nick Elsden ved bymuseet Museum of London.

Arkeologene som er tilknyttet Crossrail-prosjektet, har tidligere funnet tegn til at mennesker kan ha levd ved elva Themsens bredder i det som nå er London, så tidlig som rundt år 7.000 før Kristus.

Blant funnene er et verksted der det ble laget redskaper av flint, melder BBC.

Les også: Munk tatt med nonne-skjelett

Funnet gull

Skjelettene som nå er funnet, skal behandles med respekt og begraves på ny andre steder.

Arkeologene håper at de videre gravearbeidene på stedet vil avdekke mer av en vei fra romertiden som tidligere er oppdaget nær Liverpool Street, og kanskje også bygningsrester fra denne tiden.

Arkeologene i London har funnet gull, både i overført betydning og i bokstavelig forstand. Blant funnene er en gullmynt fra 1500-tallet, som kan ha vært brukt i handel, men kanskje også ble båret som smykke av en samtidig av Storbritannias nasjonalskald William Shakespeare.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus