Haukeland slipper straff etter metadon-tabbe

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fylkesmannen i Hordaland reagerer på at en sykepleier ved Haukeland universitetssjukehus ved en feil ga en 87 år gammel kvinne en dødelig dose metadon. Likevel slipper sykehuset straff.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

87-åringen, som var innlagt på Haukeland i mai i år, fikk 140 milligram metadon av sykepleieren. Stoffet skulle egentlig til en narkoman som lå på samme rom. For en person som ikke er narkoman, regnes alt over 50 milligram som dødelig. Sykepleieren som ga medisin, glemte å spørre om pasientens navn først, skriver Bergensavisen.

Kvinnen døde fire uker senere, men hadde en «underliggende uavklart tilstand» uavhengig av metadon-tabben. Fylkesmannen i Hordaland mener sykepleieren har brutt kravet til faglig forsvarlig virksomhet og etterlyser bedre rutiner. Saken blir likevel ikke oversendt Statens helsetilsyn for vurdering av administrativ reaksjon.

– Generelt kan jeg si at i en travel hverdag kan det skje menneskelige feil. Sykehusets oppgave er å lage systemer som kan sikre at feil oppdages og avverges. Alle slike hendelser brukes i arbeidet med å forbedre systemene våre, det samme gjelder denne hendelsen, skriver Mona Høgli, kommunikasjonsdirektør i Helse Bergen, i en e-post til Bergensavisen.