Meny

Ustabilt vær vil prege helgen

Enten du sykler eller drar til fots – ta med både regntøy og solbriller på bærturen i helgen, råder meteorologen. Foto: Erlend Aas/NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skal du på bærtur i helgen, bør du nok ta på gummistøvler og regntøy. Men solbrillene bør også få være med, særlig hvis du bor i Nordland eller helt sør i landet.

Blåbærtuene bugner av bær, og villbringebærene er fortsatt på sitt beste mange steder.

Det rapporteres allerede om multefangster fra lavlandet, og i hagene venter fortsatt mye rips og solbær på å komme i bøtter og kar. Når sola steiker, kan det nesten bli for varmt å dra på bærtur, så kanskje værmeldingen ikke er så dum for dem som vil ut og høste.

– Vi kommer til å få en ustabil værtype over det meste av landet, derfor er det nok best å ta på regntøy hvis man skal ut i skog og fjell. Men ta med solbriller i ryggsekken, da er du helgardert, råder statsmeteorolog Pål Evensen ved Meteorologisk institutt.

Les også: Dette tiltrekker myggen

Noe sol

Skal han velge ut et fylke, mener Evensen at Nordland får den beste starten.

– Lørdagen kommer bra ut der med en del sol og lite nedbør, kanskje noen byger utover søndagen, særlig i sør, sier han til NTB.

Men også andre områder i landet kan få ganske bra vær i helgen, og da særlig Sørlandet med Telemark.

På Østlandet blir det mer ustabilt, og det kan komme noen kraftige regnbyger.

– Men bygene oppstår gjerne veldig lokalt, så det er ikke godt å si akkurat hvor de kommer, påpeker Evensen.

Les også: Nå er det høytid for tordenvær

Gulljakt

For mange er jakten på fjellets gull – multene – det store eventyret. Multekremen til jul må i alle fall sikres. Bare ikke frosten kommer og ødelegger bærene før de blir modne. Foreløpig er det heldigvis ingen fare for minusgrader, beroliger meteorologen.

– Nei, det er ikke fare for frost ennå, det skal holde greit. Frostnettene får vi drøye litt med, sier han.

Les også: – Man sover dårligere ved fullmåne

Regn i vest

Varmen som vi har blitt litt bortskjemt med denne sommeren, er likevel i ferd med å forsvinne. Bare noen få steder kan man håpe på temperaturer over 20 grader i helgen og i neste uke. Østlandet og Finnmark kan vente seg litt bedre vær neste uke med en god del opphold. Vestlandet og Troms får derimot regn i bøtter og spann.

– Det blir for det meste mellom 12 og 16-17 grader, men unntak av helt sør i landet, som kan komme over 20, sier Evensen.

Så får vi leve på minnene om varme svaberg, mens vi koser oss med en skål blåbær med sukker og melk.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus