Meny

Høyre vurderer høyere egenandeler

Helseminister Jonas Gahr Støre (til venstre) og Høyres Bent Høie er sterkt uenige om egenandeler. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fritt sykehusvalg og høyere egenandeler er Høyres oppskrift for å korte ned sykehuskøene.

Høyres helsepolitiske talsmann Bent Høie – som kan bli ny helseminister etter valget – varsler full gjennomgang av hvilke pasientgrupper som skal prioriteres og hvor mye pasientene selv skal betale for å få ulike typer behandling, skriver Aftenposten.

Høye nevner pasienter med skjemmende åreknuter og folk som snorker uten at det er direkte helsefarlig, som eksempel på pasientgrupper som må regne med å punge ut med mer i egenandel.

Bortsett fra disse eksemplene vil ikke Høyre svare på hvilke pasienter som må regne med økte egenandeler, men Høie viser til at det er opp til leger og andre eksperter å avgjøre dette.

– Vi må ha en grundig prosess, der alle forhold blir utredet, sier Høie.

Les også: – Jens har alt å vinne, Erna alt å tape

– Usosialt

– Høyre mener egenandelene som er i dag ikke skjermer de med lav inntekt og store helseutgifter godt nok. Dette er usosialt og det må vi ta tak i, skriver partiet i en epost til NTB.

– Det er i dag 260.000 personer i helsekø, vi vil gjøre køen kortere ved å innføre fritt behandlingsvalg, står det videre. Da den rødgrønne regjeringen overtok sto 200.000 i den samme køen.

Partiet mener økt bruk av private behandlingstilbud må til for å få unna helsekøene. Høie sier det ikke er noen vei utenom å måtte prioritere annerledes for å få bukt med køene.

– Det er å lure pasienter å sette dem i en så lang kø at det i realiteten ikke er noe tilbud. Det er ærligere å si at de skal få hjelpen, men at de må betale noe mer selv, mener han.

Les også: – Århundrets største utfordring

Dårlig helsefaglig tenkt

Arbeiderpartiet er imot Høyres forslag om å bruke egenandeler for å redusere sykehuskøen.

– Høyres forslag vil føre til at flere unnlater å oppsøke lege, eller trekker seg fra behandling. Ikke av medisinske grunner, men av økonomiske. Da er vi inne i en klar forskjellsbehandling der økonomi avgjør, sier helseminister Jonas Gahr Støre til NTB.

Han sier Arbeiderpartiet vil styrke sykehusene med flere fagfolk, bedre utstyr og lengre åpningstid for å kunne behandle flere.

– Da Høyre styrte var det nullvekst i sykehusene. Nå foreslår de titalls milliarder i skattekutt, og vil bruke sykehusenes penger til å betale for private klinikker, sier han og mener det da er nærliggende å tro at økte egenandeler skal bidra til å finansiere det hullet som oppstår.

– Det er usosialt og dårlig helsefaglig tenkt, avslutter helseministeren.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus