Meny

To behandlet for cyanidforgiftning etter tunnelbrann

Ledelsen i Helse Bergen mener man må vurdere å øke antall motgiftdoser på beredskapslager for å behandle blåsyreforgiftning i forbindelse med branner som den i Gudvangatunnelen mandag. Foto: Arne Veum/NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To av personene som befant seg i Gudvangatunnelen under brannen der, ble behandlet for cyanidforgiftning. Ledelsen ved Helse Bergen mener at lageret med motgift mot blåsyreforgiftning må økes.

– To personer som ble fanget inne i den sterkt røykfylte tunnelen, ble behandlet for blåsyregassforgiftning, bekrefter fagdirektør Alf Henrik Andreassen i Helse Bergen overfor VG.

Røyk fra branner kan forgifte mennesker på hovedsakelig tre måter: Sot som pustes ned i lungene og gjør det vanskelig å puste, kullosforgiftning og cyanidgass som har en akutt kvelende effekt.

Les også: Hoksrud: – Det finnes mange farlige tunneler i Norge

Kullosforgiftning behandles med oksygen, mens det må gis motgift mot cyanidgassen.

– Jeg tror at vi i hele bergensområdet kan behandle 15– 20 personer. Hvis vi skulle ha en brann med 50 cyanid-forgiftede, tror jeg ikke vi kunne stablet på beina nok doser her, sier seksjonsoverlege Guttorm Brattebø ved seksjon for akuttmedisin ved Haukeland universitetssjukehus til VG.

Han mener derfor at man bør diskutere om man bør ha nok motgift tilgjengelig for større branner som den i Gudvangatunnelen.

Også Andreassen mener det er naturlig at man vurderer hvor mye av motgiften Cyanokit som bør være på beredskapslager.

Andreassen understreker at det ikke synes å ha vært mangel på denne motgiften i forbindelse med mandagens brann.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus