To behandlet for cyanidforgiftning etter tunnelbrann

Ledelsen i Helse Bergen mener man må vurdere å øke antall motgiftdoser på beredskapslager for å behandle blåsyreforgiftning i forbindelse med branner som den i Gudvangatunnelen mandag.
Foto: Arne Veum/NTB scanpix
Ledelsen i Helse Bergen mener man må vurdere å øke antall motgiftdoser på beredskapslager for å behandle blåsyreforgiftning i forbindelse med branner som den i Gudvangatunnelen mandag. Foto: Arne Veum/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

To av personene som befant seg i Gudvangatunnelen under brannen der, ble behandlet for cyanidforgiftning. Ledelsen ved Helse Bergen mener at lageret med motgift mot blåsyreforgiftning må økes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– To personer som ble fanget inne i den sterkt røykfylte tunnelen, ble behandlet for blåsyregassforgiftning, bekrefter fagdirektør Alf Henrik Andreassen i Helse Bergen overfor VG.

Røyk fra branner kan forgifte mennesker på hovedsakelig tre måter: Sot som pustes ned i lungene og gjør det vanskelig å puste, kullosforgiftning og cyanidgass som har en akutt kvelende effekt.

Les også: Hoksrud: – Det finnes mange farlige tunneler i Norge

Kullosforgiftning behandles med oksygen, mens det må gis motgift mot cyanidgassen.

– Jeg tror at vi i hele bergensområdet kan behandle 15– 20 personer. Hvis vi skulle ha en brann med 50 cyanid-forgiftede, tror jeg ikke vi kunne stablet på beina nok doser her, sier seksjonsoverlege Guttorm Brattebø ved seksjon for akuttmedisin ved Haukeland universitetssjukehus til VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener derfor at man bør diskutere om man bør ha nok motgift tilgjengelig for større branner som den i Gudvangatunnelen.

Også Andreassen mener det er naturlig at man vurderer hvor mye av motgiften Cyanokit som bør være på beredskapslager.

Andreassen understreker at det ikke synes å ha vært mangel på denne motgiften i forbindelse med mandagens brann.