Meny

– Obama planlegger nordisk toppmøte i Sverige

USAs president Barack Obama besøker Sverige i begynnelsen av september. Foto: Reuters/NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsministrene i de andre nordiske landene får møte Barack Obama når han besøker Sverige, ifølge det baltiske nyhetsbyrået BNS.

Byrået meldte onsdag kveld at regjeringssjefene i de nordiske og baltiske landene er invitert til Sverige. Opplysningene stammer fra en tjenestemann som ikke ønsker å bli navngitt.

Opplysningene er foreløpig ikke bekreftet, men også den finske rikskringkasteren YLE melder at regjeringen i Estland har fått en invitasjon.

Danmark vil ikke bekrefte opplysningene. Sverige nøyer seg på sin side med å bekrefte at Obama skal møte Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Vi får komme tilbake til detaljene, sier statsministerens pressesekretær Markus Friberg.

Se også: Her blir Obama tatt på senga

– Ble utsatt

Obama besøker Sverige 4. og 5. september og dropper samtidig et planlagt møte med Russlands president Vladimir Putin.

Hovedårsaken til at møtet med Putin ble avlyst, skal være striden om den amerikanske varsleren Edward Snowden, som har fått asyl i Russland.

Siden møtet skulle ha funnet sted i Moskva i begynnelsen av september, har det vært antatt at det er avlysningen som gjør Obamas reise til Sverige mulig.

Dette avvises imidlertid av den svenske utenriksministeren Carl Bildt.

– Etter det jeg kjenner til, ble besøket i Sverige bestemt før man besluttet å avlyse besøket i Moskva. Men det førte til at besøket hos oss ble utsatt én dag, sier Bildt til avisa Expressen.

– Russland har ikke glemt den kalde krigen:

(saken fortsetter under videoen)

Første gang

Obamas besøk 4. og 5. september blir historisk, siden ingen sittende amerikansk president har hatt noe bilateralt møte i Sverige tidligere.

– Dette er en god mulighet til å diskutere den politiske og økonomiske utviklingen i verden direkte med president Obama, og en mulighet til å presentere svenske synspunkter, heter det i en uttalelse fra statsminister Fredrik Reinfeldt.

Tidligere president George W. Bush var i Göteborg i 2001, men det var i forbindelse med et EU-toppmøte. Møtet huskes først og fremst for kraftige sammenstøt mellom politi og demonstranter som førte til at over 140 mennesker ble skadd.

Les også: Obama åpner for å endre spionprogram

Grønn energi

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) møtte Obama i Det hvite hus i 2011. De to traff hverandre også da Obama var i Norge for å motta Nobels fredspris i 2009, samme år som han deltok på klimatoppmøtet i København.

En av Obamas talspersoner understreket onsdag at Sverige er en av USAs nære venner og viktige partnere, blant annet i spørsmål som dreier seg om miljøvennlig energi. Sveriges rolle i forhandlingene om en ny frihandelsavtale mellom EU og USA, ble også trukket fram.

Det største svenske opposisjonspartiet, Socialdemokraterna, krever at Reinfeldt også må ta opp vanskelige og kontroversielle spørsmål når han møter Obama.

– Jeg forventer at statsministeren gjentar kravet om å stenge fangeleiren i Guantanamo, sier partileder Stefan Löfven til Expressen.

Selv om Obama har avlyst møtet med Vladimir Putin, skal han delta på G20-møtet i St. Petersburg som holdes rett etter besøket i Sverige.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus