Meny

– Avlyttet al-Qaidas telefonkonferanse

Folk fra opprørspolitiet holder vakt utenfor USAs ambassade i Jemens hovedstad Sanaa. Avlytting av en telefonkonferanse med al-Qaidas leder Ayman al-Zawahri og en rekke tilknyttede grupper førte til stengingen av USAs og andre vestlige lands ambassader i Midtøsten, skrev nettavisen The Daily Beast onsdag. Over 20 al-Qaida-ledere skal ha deltatt i konferansen. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skal ha vært avlyttingen av en telefonkonferanse med al-Qaidas leder Ayman al-Zawahri og en rekke tilknyttede grupper som førte til stengingen av USAs og andre vestlige lands ambassader i Midtøsten.

Det skriver nettavisen The Daily Beast, som siterer kilder i amerikansk etterretning. Ifølge artikkelen deltok over 20 al-Qaida-ledere fra hele verden i telefonkonferansen, som ble snappet opp av amerikanerne og utløste ordren om å stenge USAs ambassader i en lang rekke land.

Det har foreløpig ikke lyktes nyhetsbyrået AFP å få en uavhengig bekreftelse på opplysningene. I samtalen utnevnte angivelig Ayman al-Zawahri lederen for al-Qaida i Jemen, Nasser al-Wuhayshi, som operativ leder for de ulike gruppene til al-Qaida i muslimske land.

Les også: Terrorplan avslørt

«Dommedagshæren»

– Dette var som et møte i dommedagshæren, sier en kilde til The Daily Beast. Til stede på møtet var angivelig representanter fra Boko Haram i Nigeria, Pakistans Taliban, al-Qaida i Irak, al-Qaida i Nord-Afrika og andre, mindre kjente grupper.

USA stengte 25 ambassader i den muslimske verden søndag og utvidet senere stengingen med en uke i 19 av disse landene. Dette skjedde på grunn av opplysninger om at et terrorangrep fra al-Qaida skulle være nært forestående.

Tidligere har det kommet fram at advarselen stammet fra avlyttingen av en samtale mellom Zawahri og Wuhayshi. Zawahri skal ha gitt ordre om at al-Qaidas fløy i Jemen skulle sette i verk et angrep så tidlig som forrige søndag.

Les også: Høy terrorberedskap i Jemens hovedstad

Uklart

The Daily Beast skriver at al-Qaida-lederne under telefonkonferansen bruker vage og uklare referanser når de diskuterer et nært forestående angrep. Det blir sagt at en eller flere grupper allerede er på plass.

– Etterretningstjenesten CIA hadde i månedsvis holdt øye med trusselen Wuhayshi utgjorde. I juli ble det plukket opp et budskap som de to utvekslet ved bruk av en kurer, sier tre tjenestemenn i amerikansk etterretning ifølge The Daily Beast.

Ifølge avisen New York Times avslørte overvåkingen av Wuhayshi og Zawahri noen av de mest alvorlige terrorplanene mot amerikanske interesser siden angrepene 11. september 2011. Dette sier både amerikanske etterretningsagenter og politikere.

Les også: USA ber alle amerikanere forlate Jemen straks

Angrep

– Dette er av stor betydning fordi det var de store gutta som snakket. Og de snakket svært konkret om tidspunkt for ett eller flere angrep, sier en amerikansk tjenestemann som har fått innsyn i etterretningsrapportene.

Det at de to skal ha nevnt søndag som dagen da angrepene skulle finne sted, bidrar til å forklare hvorfor USA og andre vestlige land stengte en lang rekke ambassader og konsulater i Midtøsten og Nord-Afrika. Dette regnes som et svært uvanlig skritt.

Men kommunikasjonen som ble fanget opp var ifølge New York Times' kilder også frustrerende, fordi den ikke avdekket noe spesifikt mål eller sted for angrepene. Ifølge en ikke navngitt amerikansk tjenestemann fins det ingen «rykende pistol» i trusselbildet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus