Meny

Rødgrønn aksept av Statoils utflaggings-plan:

LO-sjefen tror ikke Statoil-saken legger demper på LOs valgkamp

Gerd Kristiansen på valgkampstand for LO i Haugesund. Hun tror ikke at regjeringens holdning til Statoils planer om å flagge ut 1000 arbeidsplasser, vil dempe lysten til å drive valgkamp for Ap. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gerd Kristiansen «tordnet» i Klassekampen mot Ola Borten Moes ja til å la Statoil flagge ut 1000 arbeidsplasser. Onsdag sto hun på stand for Arbeiderpartiet - som heller ikke griper inn mot Statoil.

HAUGESUND (ABC NYHETER): LO-leder Gerd Kristiansen «tordner» ifølge Klassekampen mot olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) etter hans klarsignal til Statoils planer om å flagge ut opptil 1000 arbeidsplasser til Baltikum.

– Det forundrer meg at olje- og energiministeren har gitt Statoil blankofullmakt til å flagge ut før styret behandler saken. Det har negativ effekt i forhold til andre norske selskaper. Da kan flere følge etter, sa Kristiansen til Klassekampen.

Men tirsdag meldte NTB at sentralstyret i Arbeiderpartiet heller ikke vil foreta seg noe i den betente striden om det delvis statlig eide Statoil.

- Et soleklart brudd med den rødgrønne regjeringens eierskapspolitikk, sa derimot Aps næringspolitiske talsmann Terje Aasland få dager tidligere.

Les: Ap sterkt kritisk til Statoils utflaggingsplaner

- Gjør ingen skade

- Du gikk hardt ut mot Ola Borten Moe. Hva sier du til at ditt eget parti er enig i hans fortolkning av regjeringens eierskapspolitikk?

- Har Ap gått ut og sagt det? Det har jeg ikke sett. Så jeg kan ikke kommentere det nå, sier LO-lederen til ABC Nyheter.

- Hvordan tror du den rødgrønne regjeringens håndtering av Staoils planer om utflagging slår ut på fagorganisertes entusiasme for å drive valgkamp for Ap?

- Det tror jeg ikke vil få noen virkning på innsatsen. Tillitsvalgte evner å se hva dette valget dreier seg om, svarer Gerd Kristiansen.

Giske: - Utfordringen er mangel på arbeidskraft

Nærings- og handelsminister Trond Giske er heller ikke uroet:

- Rogaland har hatt den sterkeste sysselsettingsveksten etter Oslo under den rødgrønne regjeringen. Utfordringen her er å skaffe arbeidskraft nok, sier han på spørsmål fra ABC Nyheter.

Onsdag prøvde Kristiansen seg på LOs valgkampstand for Arbeiderpartiet i den solfylte gågaten i Haugesuind.

Det var en rolle hun ikke opptrådte altfor offensivt i, men holdt seg litt i bakgrunnen før hun innlot seg på en lengre samtale med to unge asylsøkere som kom forbi.

Kristiansen: - Ikke sak for regjeringa

- Mener du regjeringen har anledning til å gripe inn mot utflagging av arbeidsplasser all den stund Statoil er et børnotert aksjeselskap?

- I utgangspunktet sier jeg at dette sak for styret, ikke for regjeringa nå. Våre tillitsvalgte skal ha møte med ledelsen i Statoil neste uke. Der de skal diskutere det påståtte bruddet på hovedavtalen i forbindelse med denne saka. Da vil saka komme oppover i systemet til oss, sier hun.

- Regjeringa har satt et styre til å styre Statoil. Derfor forundret det meg at Borten Moe gikk ut og ga en blankofullmakt, legger hun til.

- Var det riktig av Arbeiderpartiet å gjøre om Statoil fra statlig selskap til et børsnotert AS?

- Det er nå gjort. Så får man glede seg eller sørge over det, er alt LO-lederen vil si om det.

Telenor og Statoil: Balansegang

Nærings- og handelsminister Trond Giske kom med en ironisk bemerkning da han onsdag talte til konferansen EnergiRike i Haugesund, om at man på disse kanter ikke ser det nødvendig å flagge ut arbeidsplasser til Baltikum.

Men han er ikke bekymret om 1000 arbeidsplasser forsvinner fra Statoil i rogalandsområdet.

- Det går en balanse mellom det å være et norsk selskap med ledelse som skal være her i landet, og det å ha en del av arbeidsplassene ute, sier Giske til ABC Nyheter.

- Styret og administrasjonen i Statoil må håndtere det. Men de må forholde seg til føringer som ligger fra dominerende eiere, legger han til.

Selv fikk Giske store problemer da han ble beskyldt for å blande seg for sterkt inn da Telenor solgte TV2-aksjer.

Les: Giske: - Ting kunne ha vært gjort annerledes

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus