Meny

Obama avlyser møte med Putin

USAs president Barack Obama avlyser et planlagt møte med Russlands president Vladimir Putin. Foto: Larry Downing / Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Barack Obama har avlyst et planlagt møte med Russlands president Vladimir Putin i Moskva i september.

Blant årsakene USA viser til når de avlyser det planlagte møtet, er Russlands avgjørelse om å gi asyl til NSA-varsleren Edward Snowden.

Obama vil fortsatt delta på et planlagt G20-toppmøte i Russland, melder NBC , og han har også valgt å legge turen innom Sverige.

– Årsaken til Obamas avlysning av møtet med Putin er nok først og fremst Snowden-saken. Men denne kommer på toppen av andre stridsspørsmål mellom USA og Russland, sier seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt NUPI til NTB.

Les også: Spilte kald krig-kortet

Uenighet

Blant disse spørsmålene er USAs planer om utplassering av et såkalt rakettskjold i Russlands nærområde, planer som har vakt sterk misnøye i Russland.

Det hersker også uenighet i en rekke andre spørsmål, framholder Lodgaard.

– Vi jobber fortsatt med Russland i saker der vi har felles synspunkt. Men det var presidentens og hans sikkerhetsrådgiveres helt klare oppfatning at et møte ikke gir noen mening slik klimaet er nå, sier sikkerhetsrådgiver Ben Rhodes i Det hvite hus til nyhetsbyrået AP

Talsmann Jay Carney i Det hvite hus viser også til mangel på fremskritt knyttet til menneskerettsspørsmål, til handelsuenigheter og til globale sikkerhetsspørsmål når han forklarer avlysningen.

Fikk asyl

Snowden fikk ett års midlertidig asyl i Russland forrige torsdag etter å ha forlatt flyplassen i Moskva, der han hadde oppholdt seg siden 23. juni. Hans nye oppholdstillatelse gir ham anledning til å jobbe og reise i hele Russland.

Varsleren er ettersøkt for spionasje i USA etter å ha avslørt dokumenter om etterretningsbyrået NSAs teknologi som brukes for å overvåke blant annet epost og sosiale medier.

Les også: Obama åpner for å endre spionprogram

Deltar på G20

Kort tid før nyheten om det avlyste Putin-møtet bekreftet Obama i et intervju med den amerikanske TV-verten Jay Leno at han fortsatt vil være til stede på G20-møtet som skal finne sted i Russland.

Men advarte om at han vil ha et tydelig budskap til Russland i fremtiden.

– Det hender de faller tilbake til tankegangen fra den kalde krigen og mentaliteten fra den kalde krigen. Det jeg stadig sier til president Putin, er at dette er ting som ligger bak oss, sa Obama.

Slag i ansiktet

Tidligere har også senator John McCain uttalt at Russlands avgjørelse om å gi Snowden asyl vil måtte føre til «fundamentale endringer i vårt forhold til Russland.»

– Russlands handling i dag er en skam og et bevisst forsøk på å ydmyke USA. Det er et slag i ansiktet på alle amerikanere, sa McCain.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus