Meny

– Jens har alt å vinne, Erna alt å tape

DUELL: I kveld møtes statsminister Jens Stoltenberg og statsministerkandidat Erna Solberg til valgduell. Valgforsker Frank Aarebrot håper de må svare på spørsmål de helst vil unngå. Foto: NTB scanpix / Montasje: ABC Nyheter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valgforsker Frank Aarebrot forventer en offensiv Jens Stoltenberg i kveldens valgduell på TV. – Slik meningsmålingene er nå har han ingenting å tape.

Statsminister Jens Stoltenberg og utfordrer Erna Solberg møtes i valgduell på TV 2 onsdag kveld.

– Det å gjøre en god figur i TV-debattene er veldig viktig. Partiene legger enorm vekt på dette her, de forbereder folkene sine voldsomt, både partimaskinene og statsministerkandidatene oppfatter nok dette som deres viktigste bidrag i valgkampen, sier valgforsker og statsviter Anders Todal Jenssen ved NTNU til ABC Nyheter.

Professoren mener TV er så viktig av to grunner:

– Det ene er at det er veldig mange som ser på valgkamp på TV. Den andre grunnen er at de som ser på TV er lettest påvirkelige, sier han og utdyper:

– De politiske nerdene leser avisene, men de har så sterke meninger og preferanser at de ikke skifter parti. De som følger valgkampen på TV er det lettere å påvirke.

Les også: Ap starter kampen om en million usikre stemmer

– Ikke like sexy

Dersom Stoltenberg eller Solberg gjør en god debatt, kan de lykkes med å stjele velgere både fra hverandre og fra sine potensielle samarbeidspartnere, mener Todal Jenssen.

Valgforsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen mener duellene handler mer om å kapre tilbake tidligere velgere som nå har gått i tenkeboksen eller satt seg på gjerdet.

– Det kan virke som de skal stjele velgere fra hverandre. I virkeligheten prøver de heller å styrke sine egne velgere i troen på at de kan vinne valget, og overbevise velgere som tidligere har stemt på deres parti, men som nå er i tvil, om å stemme på dem også i år, sier han til ABC Nyheter. 

– Det er riktignok ikke like sexy som at den som vinner duellen tar den andre partens velgere, fortsetter han.

Hvorvidt partilederne treffer denne viktige målgruppen gjennom TV-duellene, er Aarebrot likevel usikker på:

– Debattsendingene har nok begrenset effekt, men en viss effekt må man regne med at de har, ellers så hadde ikke politikerne stilt opp.

Totalt sett tror han TV-debattene kan bidra til å flytte et par prosent den ene eller andre veien.

Les også: Valgforsker: Høyre stanger i taket

– Jens har alt å vinne

Stoltenberg og Solberg møttes i TV-duell senest i juni, da var det ingen soleklar vinner, ifølge Aarebrot, men Stoltenberg var på offensiven, noe man kanskje ikke ville forvente av en sittende statsminister.

– Det er Stoltenbergs dilemma, går han aggressivt ut fremstår han mindre som statsminister og mer som opposisjonen, mens Solberg fremstår mer statsministerlik.

Aarebrot tror likevel at Stoltenberg kommer til å holde samme linjen i kveldens debatt, fordi han ikke har noe å tape på det:

– Jens har alt å vinne i disse debattene og Erna alt å tape, slik som situasjonen er på meningsmålingene nå. Blir det en dårlig debatt vil situasjonen være uendret, og det er i Ernas favør, mener valgforskeren.

Les også: Kalddusj for Ap i ny meningsmåling

Ikke som Jens og Jensen

Når det gjelder kjemien mellom Stoltenberg og Solberg, er den ikke spesielt dårlig, men heller ikke spesielt spennende, mener Aarebrot.

Han trekker frem debattene fra 80-tallet mellom daværende statsminister Kåre Willoch (H) og utfordrer Gro Harlem Brundtland (Ap) som sammenligning.

– Det var en veldig forskjell fra Gro/Kåre-debattene. Jens er en trenet sosialøkonom, slik som Kåre. Men Erna er ikke som Gro, hun er mer planlagt og tilrettelagt, lite emosjonell, mens Gro ble sint på TV.

– Erna og Jens er mer like hverandre, så disse duellene får neppe samme status som de historiske debattene mellom Gro og Kåre, mener Aarebrot.

For fire år siden møttes Jens Stoltenberg og Siv Jensen til statsministerduell. Årets dueller har mer tyngde, ifølge valgforskeren:

– Forrige gang var det Jens og Jensen, fordi de ledet de to største partiene da, men ingen så henne som en reell statsministerkandidat. I år har de borgerlige en soleklar statsministerkandidat, på den måten minner det om Gro og Kåre-debattene, sier han.

Les også: Én av to sier nei til Høyres skattekutt

– Må presses til å svare

Innholdsmessig forventer ingen av de to valgforskerne at det vil komme mye nytt i kveldens duell. 

– Partilederne er veldig drevne, de argumentene de presenterer kommer neppe til å bli nye, men heller velprøvde og veldokumenterte. Hvis noen våger seg ut på glattisen blir det nok fanget opp, sier Todal Jensen. 

Aarebrot mener en god debattleder kan bidra til at innholdet blir mer spennende:

– Klarer programlederen å få kandidatene til å svare på spørsmål de helst vil unngå, og som derfor ikke kommer frem i pressen, kan det bli nyheter av det.

– Noe av problemet i denne valgkampen er at politikerne har sluppet for lett unna, på grunn av et slapt kommentatorkorps, sier han. 

Usikker på hvem du skal stemme på? Prøv ABC Nyheters valgomat

Ødelegger for regjeringspartnere

Begge valgforskerne mener Solberg og Stoltenberg ved å delta i duellene kan ødelegge for samarbeidspartnerne sine:

– Ved å godta dette formatet gjør de det vanskeligere for de andre partiene å komme frem i lyset. Det er bare to partialternativer som kommer frem i en duell, Erna og Jens fremmer sine egne saker, det er deres plikt som partiledere, sier Aarebrot.

Anders Todal Jenssen tror de andre partiene frykter at det blir for mange slike dueller:

– Først og fremst vil nok denne debatten bli sett av dem som sogner til Arbeiderpartiet eller Høyre. Det er mange velgere. Det vil være viktig.

– Det kan nok også være en sideeffekt av det sterke fokuset på disse to at de andre partiene kommer i skyggen. De må slåss for å bli synlige og oppleves som interessante av velgerne. Partiene som ikke får oppmerksomhet, får heller ikke stemmer, sier professoren til ABC Nyheter.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus