Meny

Større terrorangrep kan ha blitt avverget i Jemen

En soldat holder vakt ved en veisperring i Jemens hovedstad Sana. Beredskapen er hevet til høyeste nivå i landet av frykt for terrorangrep. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jemenittiske sikkerhetsstyrker har stanset et planlagt al-Qaida-angrep på olje- og gassinstallasjoner og en provinshovedstad øst i Jemen, hevder landets regjering.

Fakta om terrortrusselen i Jemen

* Al-Qaida på Den arabiske halvøy (AQAP) anses i dag som den mest potente av al-Qaidas fløyer. Den væpnede islamistgruppen er basert i Jemen.

* Før helgen sendte USA ute en terroralarm basert på etterretningsinformasjon om at AQAP planlegger et større angrep på vestlige interesser i Midtøsten. Angrepet skal være beordret av al-Qaidas øverste leder Ayman al-Zawahri.

* USA og Storbritannia stengte i helgen sine ambassader i Jemen og har evakuert alt personell fra landet. USA og flere andre land har også stengt ambassader i en rekke andre land i Midtøsten og Nord-Afrika.

* Jemenittisk etterretning skal ha oppdaget at flere titalls al-Qaida-medlemmer har ankommet hovedstaden Sana de siste dagene.

* Jemenittiske myndigheter har satt sikkerhetsstyrkene i høyeste beredskap. I Sana har stridsvogner og soldater omringet utenlandske ambassader og konsulater, regjeringsbygninger og byens flyplass.

NTB

Terrornettverkets grein i Jemen, al-Qaida på Den arabiske halvøy (AQAP), hadde planer om å storme olje- og gassanleggene søndag, sier Rajeh Badi, pressetalsmann for Jemens statsminister Mohammed Salem Basindwa.

Ifølge pressetalsmannen skulle angrepene gjennomføres av flere titalls væpnede menn forkledd i jemenittiske militæruniformer.

En kilde i sikkerhetstjenesten gir lignende opplysninger til den uavhengige nettavisa Barakish.net. Ifølge denne kilden har hæren avslørt planer om å angripe havner og olje- og gassinstallasjoner som er bemannet av utlendinger.

Høy beredskap

Jemenittiske sikkerhetsstyrker er i svært høy beredskap i frykt for terrorangrep etter at USA og Storbritannia evakuerte alt personell fra landet. I hovedstaden Sana melder BBC at stridsvogner og soldater har omringet utenlandske ambassader og konsulater, regjeringsbygninger byens flyplass.

Både USA, som holder rundt 20 utenriksstasjoner stengt i Asia og Afrika, og Storbritannia har bedt alle sine statsborgere om å forlate landet umiddelbart på grunn av økt fare for terrorangrep.

BBC melder at sikkerhetstiltakene i Sana er enestående, med flere hundre stridsvogner i gatene.

Les også: Høy terrorberedskap i Jemens hovedstad

Krigere i hovedstaden

En sikkerhetskilde bekrefter overfor kringkasterens medarbeider at jemenittisk etterretning har oppdaget at flere titalls al-Qaida-medlemmer har ankommet til hovedstaden Sana de siste dagene.

Ifølge statsministerens pressetalsmann skal al-Qaidas angrepsplaner ha vært rettet mot byer som Mukala og Bawzeer samt et gassanlegg i Shebwa og en gassrørledning i Belhaf.

Krigere i militæruniform skulle utplasseres utenfor anleggene. Så skulle de gå inn på signal og ta kontroll, sier Badi til BBC News.

Les også: USA ber alle amerikanere forlate Jemen straks

Ettersøkte terrorister

Jemen er i sentrum for den amerikanske terroralarmen som ble sendt ut før helgen på bakgrunn av etterretningsinformasjon fra amerikanske myndigheter. Opplysningene gir angivelig USA grunn til å tro at al-Qaidas fløy i Jemen planlegger et større angrep på vestlige interesser i Midtøsten.

– Det er en påminnelse om at til tross for alle fremskrittene vi har gjort, så finnes denne radikale, voldelige ekstremismen fortsatt der ute, sa USAs president Barack Obama da han kommenterte trusselen på et talkshow på NBC tirsdag kveld.

Jemens ambassade i USA offentliggjorde mandag en liste over de 25 «mest ettersøkte terroristene» som angivelig planlegger å gjennomføre angrep i den jemenittiske hovedstaden Sana, melder Reuters.

Nytt droneangrep

Obama har lenge ført en dronekrig mot det USA mener er al-Qaida-medlemmer i Jemen. Onsdag ble sju personer som skal være tilknyttet terrornettverket al-Qaida, drept i et amerikansk droneangrep sør i landet, ifølge en kilde fra en lokal stamme.

Dronen ødela to kjøretøy i byen Nasab og drepte sju medlemmer av AQAP, opplyser kildene.

– Raketten smadret bilene og opprørerne fullstendig, sier en kilde.

USA angriper jevnlig jemenittiske opprørere med droner, eller førerløse fly, og så sent som tirsdag ble fire mennesker drept i et tilsvarende angrep.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus