Meny

Frykter terror fra norske Syria-krigere

UROLIGE: I trusselvurderingen for 2012 skrev PST at medlemmer av ekstreme islamistiske nettverk i Norge er involvert i aktiviteter av mer operativ karakter enn tidligere. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Radikale muslimer reiser til Syria for å få trening, kamperfaring og å møte internasjonale kontakter.

Et titalls norsk-muslimer har de siste årene sluttet seg til den terrorutpekte grupperinger i Syria.

PST frykter at flere personer som har reist ned for å støtte opprørsgruppene i Syria kan komme hjem med ønsker om å utføre terroraksjoner i vestlige land.

– Enkelte av dem som har reist ut, kan komme tilbake til Norge med økt intensjon om og kapasitet til å planlegge terroraksjoner, sier informasjonsrådgiver i PST, Siv Alsén til VG.

Les også: – Det står ikke terrorleir på porten

– Kan være farlig

PST har de siste årene varslet at flere norsk-muslimer har reist til konfliktområder i Somalia, Jemen, Nord-Kaukasus, Afghanistan og Pakistan.

Sikkerhetstjenesten frykter nå at norsk-muslimer i Syria knytter kontakter i grupper som er inspirert av Al-Qaida, og som benytter terroristiske metoder.

Professor i katastrofepsykiatri, Lars Weisæth, er bekymret over utviklingen.

– Det er normalt at kampsoldater pådrar seg posttraumatisk stresslidelse (PTSD) i krig, hvor man har blitt utsatt for traumatiske hendelser. Det som kan være farlig er at personer med PTSD ofte oppfatter det meste som en trussel og blir lettere provosert, sier han.

Les også: Norsktalende mann hyller jihad i propagandafilm

– Er ulovlig

I trusselvurderingen for 2012 skrev PST at medlemmer av ekstreme islamistiske nettverk i Norge er involvert i aktiviteter av mer operativ karakter enn tidligere.

Slik PST ser det foretas Jihad-reiser av personer som er inspirert av den globale Jihad-ideologien. Noen av disse personene har en forestilling om at den muslimske verden og islam er under angrep fra Vesten, og at det dermed eksisterer en individuell plikt for muslimer til å gripe til våpen i forsvarsøyemed.

– Etter norsk straffelov er det ulovig å begå terrorhandlinger både i Norge og i utlandet. Jihad-reiser er likevel utfordrende å forebygge, skriver avdelingsdirektør i PST, Tore Risberget, på sikkerhetstjenestens egen hjemmeside.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus