Meny

Videregående skoler dropper valgdebatter

Skoledebattene på videregående skoler har vært tradisjon i mange år. Etter 22. juli-terroren ble det i 2011 innført ordning med valgtorg i stedet for debatt. Dette bildet er fra en skoledebatt i Drammen i 2009. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten halvparten av landets videregående skoler dropper den tradisjonelle skoledebatten før valget til høsten. Flere ungdomspolitikere mener det er udemokratisk.

Ifølge tall avisen Vårt Land har innhentet er det rundt 185 videregående skoler av landets 427 som denne høsten har valgt å droppe skoledebattene. Flere av disse velger istedenfor å ha valgtorg på skolen – et område der partiene har stands.

– Skoledebatten har liten informasjonsverdi. Debattene er blitt veldig tabloidiserte med nynorskbøker som slenges veggimellom og politikere som kommer med billigere alkoholfrierier, sier rektor Bjørn Solberg ved Mysen videregående skole.

Ungdomsrepresentanter fra begge fløypartiene er uenige i dette.

– Det er veldig synd at ikke alle de videregående skolene tar ansvaret for å opplyse om demokratiet, sier Andreas Christensen Halse i Sosialistisk Ungdom. Han får støtte fra lederen i Fremskrittspartiets Ungdom, Himanshu Gulati.

– I en debatt får man mulighet til å korrigere påstander med en gang, men i samtaler med politikere på stands blir ungdommen servert propaganda som er usann og usaklig, uten at andre kan svare for seg, sier han.

Les også: Blodig skoledebatt i Tønsberg

Ordningen med stands på valgtorg ble innført i 2011 etter at ungdomspartiene i kjølvannet av terrorhandlingene 22. juli ble enige om å ikke avholde noen debatter dette året. Nå har flere videregående skoler tydeligvis fått sansen for valgtorg framfor debatter.

Valgforsker Marcus Buck sier til avisen at han tror skoledebattene vil komme tilbake igjen når 22. juli kommer mer på avstand.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus