Meny

Aker og fiskeindustri i Gamvik:

Usikkert om Giske rydder opp i siste strid med Røkke

Skyver han regjeringens Røkke-konflikt til etter valget? Trond Giske usikker på når han avgjør strid om Aker-konsernets forpliktelser i Gamvik. Foto: NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap i regjering har utfordret Røkke i flere konflikter - og tapt. Nå vil ikke næringsminister Trond Giske love at han vil avklare en utestående siste strid før regjeringsperioden er over.

Det er usikkert om den den rødgrønne regjeringen vil rydde opp i en betent pågående strid med Kjell Inge Røkkes Aker-konsern før stortingsvalget.

Striden står om Aker-konsernet har plikt til å opprettholde produksjon ved fiskeindustrien i Mehamn i Gamvik kommune, eller ikke.

- Vi får se. Jeg vet ikke.

Det sier nærings- og handelsminister Trond Giske på ABC Nyheters spørsmål om han vil fatte en avgjørelse i denne stortingsperioden.

Forbannelse i nord

Striden blusset opp da Kjell Inge Røkke i NRK Brennpunkt gikk til frontalangrep på de offentlige betingelsene for at han - med unntak fra fiskeriloven - fikk store deler av norske fiskekvoter på sine hender.

Røkke krevde å få tilgang til mer av norske fiskeressurser samtidig som at plikten hans til å levere fisk i Finnmark, skal svekkes.

I Nord-Norge vakte utspillene fra Røkke stor uro og forbannelse, også i Arbeiderpartiets rekker.

Les: - Lureri hvis Røkke slipper forpliktelser i Finnmark

Slik endte Aps motoffensiv

I november 2012 gikk fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen så til motoffensiv. Hun sendte ut på høring et forslag til kraftig skjerping av plikten Røkke og andre trålredere har til å levere fangster i land i Nord-Norge.

Les også: Fiskeriministeren tar en fiske-fight med Røkke

Men striden om plikt til å drive fiskeindustrien i Mehamn i Gamvik kommune, ble overlatt til nærings- og handelsminister Trond Giske. Grunnen var at fiskeriministeren med sin fortid i Aker-konsernets styre, er inhabil.

Først valgte Giske å utsette avgjørelsen til høringsrunden om fiskeriministerens utkast til nye regler, var avgjort.

18. juni konkluderte Lisbeth Berg-Hansen sin prosess. Hun ga opp hvert eneste forslag til innskjerping overfor Røkke, hun et halvt år tidligere lanserte.

Les: Røkke slipper å lande all torsken i Finnmark

Og nå er det altså usikkert om Aker-konsernet beslutning av desember 2011 vil få noen motbør fra Stoltenberg 2-regjeringen.

Røkke pleier å vinne

Kjell Inge Røkke har stort sett fått det som han vil. Og når regjeringen har satt seg på bakbeina, har det ikke endt godt - slik som i striden om Aker Solutions.

Den endte med at Trond Giske nærmest ba Røkke om unnskyldning for regjeringens opptreden mot ham.

- Regjeringen har ikke vært heldig i konfrontasjoner med Røkke tidligere, slik som i striden om Aker Solutions. Våger du å ta en strid med ham? spurte ABC Nyheter Lisbeth Berg Hansen 6. november 2012.

- Jeg tror vi har veldig felles mål, det å skape lønnsomme bedrifter til gavn for kystsamfunn og sjømatnasjonen Norge. Nå sender vi forslaget vårt ut på høring. Da kan alle komme med sine innspill. Så får vi ha saklig og god diskusjon, svarte hun.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus