Meny

Dramatisk brann ødela Nairobis flyplass

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter fem timers kamp mot flammene klarte brannmannskapene til slutt å få kontroll over en voldsom brann på den internasjonale flyplassen i Kenyas hovedstad Nairobi.

Men den internasjonale terminalen er totalt utbrent, og det er helt uklart når flyplassen kan åpne igjen. Foreløpig omdirigeres flygninger til Nairobi til regionale flyplasser som Mombasa og til nabolandene.

Flammene lyste opp himmelen over flyplassen i de tidlige morgentimene onsdag, og en tjukk røyksøyle sto til værs etter at brannen begynte i 5-tiden. Hele terminalen var overtent, og til tider var heten så sterk at den drev brannmennene tilbake.

– Det er en alvorlig brann på flyplassen, men vi gjør vårt beste for å avverge en krise, sa Mutea Iringo ved det kenyanske innenriksdepartementet til nyhetsbyrået AFP mens brannen fortsatt raste.

Brannmannskapene var i ferd med å gå tomme for vann da de begynte å få kontroll over storbrannen. Politiet måtte trå til for å geleide lastebiler med vann gjennom Nairobis notorisk kaotiske trafikk.

Noen timer senere kunngjorde brannvesenet at brannen på flyplassen var slukket, men svart røyk fortsatte å stige opp fra den utbrente terminalbygningen.

– Terminalen ødelagt

Jomo Kenyatta International Airport ble stengt som følge av brannen, som startet ved immigrasjonsseksjonen og spredte seg videre til den internasjonale ankomsthallen.

Bilder fra flyplassen viste flammer og tykk svart røyk som veltet opp fra terminalbygningen. Senere kom det bilder som viste den utbrente immigrasjonshallen, med delvis sammenrast tak og gulvet oversvømt av vann.

Nordmannen Steinar Opheim ble vitne til brannen. Han kom på det siste flyet som landet på flyplassen onsdag morgen og så en kraftig brann på den internasjonale terminalen, skriver avisa Dagen.

– Da vi kom inn, så vi at flammene sto kraftig opp. Jeg tror hele den terminalen er ødelagt, sier Opheim.

Totalskadd

Innenriksdepartementets talsmann bekrefter at deler av flyplassen er totalskadd. Slukkingsarbeidet var utfordrende fordi brannen startet sentralt på flyplassen.

– Bortsett fra nødlandinger er all trafikk til og fra flyplassen kansellert, sier Iringo.

Ingen skal ha mistet livet i brannen, ifølge myndighetene.

Brannårsaken er ikke kjent, men ingenting tyder på at det var terror, selv om brannen skjedde på dagen 15 år etter bombeangrepene på de amerikanske ambassadene i Nairobi og Dar-es-Salaam.

Beordret ut

En passasjer som ventet på sitt fly tidlig om morgenen, sa han hørte to smell og kort etter sirener.

– I løpet av få minutter var hele flyplassen sikret av politiet, og alle fikk ordre om å komme seg ut, sier han.

Hundrevis av passasjerer ble strandet utenfor flyplassen da brannen raste.

Jomo Kenyatta-flyplassen er et regionalt knutepunkt i Øst-Afrika, og mange langdistanseflyginger går innom på vei til andre land i regionen.

Nordmannen Svein Huseby sier til nyhetsbyrået Reuters at han ikke vet når han nå får komme hjem.

– Det har vært kaotisk. Ingen vet om de får reise hjem om to timer, do dager eller to måneder, sier han.

Se amatørvideo fra brannen under:

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus