Meny

Kina bøtelegger melkeprodusenter

STRAFFES: Det newzealandske selskapet Fonterra er blant dem som har fått skyhøye bøter av Kina. (Foto: Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kina har ilagt seks selskaper som lager morsmelkerstatning bøter på til sammen over 600 millioner kroner i forbindelse med en etterforskning av prisfiksing.

De internasjonale selskapene er den newzealandske meierigiganten Fonterra, amerikanske Mead Johnson, Danone og nederlandske FrieslandCampina, melder det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua onsdag. Også Biostime, som er børsregistrert i Hongkong, har fått bot.

I en uttalelse fra Kinas høyeste økonomiske myndigheter, heter det at de seks selskapene «forstyrret markedet» og begrenset konkurransen.

Vil betale

Flere av selskapene opplyser at de vil betale bøtene, som kommer i kjølvannet av en gransking gjennomført av kinesiske myndigheter parallelt med en pågående etterforskning av prissetting i farmasiindustrien og gullhandelen.

Fonterra, som er verdens største eksportør av meieriprodukter, har fått hard kritikk fra regjeringen i New Zealand, bønder og finansmyndigheter den siste tiden. Årsaken er måten selskapet håndterte mulige funn av spor av en bakterie som kan føre til botulisme i produktene deres. Alarmen viste seg å være falsk, men skapte stor panikk.

Døde barn

Morsmelkerstatning fra utenlandske selskaper er svært etterspurt i Kina, hvor tilliten i folket er lav etter skandalen i 2008 da seks spedbarn døde og flere tusen andre ble syke etter at de drakk melaminforgiftet melk. Fonterra var deleier i selskapet som produserte den forgiftede melken.

Kinesiske myndigheter opplyser at de seks bøtelagte selskapene har tilbudt seg å bedre sine retningslinjer for salg samt gi sine ansatte bedre opplæring. Mead Johnsen opplyser i en uttalelse at selskapet har fått et straffegebyr på 33 millioner dollar.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus