Meny

Fort Hood-ofrene møtte drapsmannen i retten

Fort Hood-ofrene møtte drapsmannen i retten

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med det ene øyet han har igjen stirret sersjant Alonzo Lunsford psykiateren bak massakren i Fort Hood i senk, mens han beskrev hvordan han ble skutt flere ganger.

Lunsford var den første som inntok vitneboksen da rettssaken mot majoren og psykiateren Nidal Hasan (42) startet i Texas tirsdag.

Hasan var psykiater ansatt i det amerikanske forsvaret da han i 2009, iført uniform, plutselig startet massakren som tok livet av 13 ubevæpnede soldater, og såret 32 andre på militærbasen Fort Hood 5. november 2009.

Hasan, som har gitt advokatene sine sparken og forsvarer seg selv i retten, åpnet rettssaken med å fortelle juryen at han avfyrte skuddene.

Les også: Fort Hood-drapsmann erklærte seg gjerningsmann

Sperret utgangsdøren

Lunsford beskrev blodbadet i detalj i retten, mens han pekte ut de sju stedene hvor Hasans kuler har etterlatt merker på stabssersjantens store kropp.

Han mintes hvordan folk umiddelbart stivnet i sjokk da Hasan åpnet ild mot soldatene som befant seg på Fort Hood i påvente av å utstasjoneres i Afghanistan.

Soldatene, som befant seg i en bygning hvor soldater gjennomgikk helseundersøkelser, løp i dekning, men ifølge Lunsford var det ingen steder de kunne gjemme seg fordi Hasan hadde sperret utgangsdøren.

Lunsford faller i bakken av det første skuddet, som treffer ham i hodet.

– Jeg prøvde å kravle meg fram til skrivebordet, men så blir jeg truffet i ryggen. På dette tidspunktet bestemmer jeg meg for å spille død, forteller sersjanten.

Deretter gikk Hassan ut av bygningen hvor han fortsatte skytingen.

Les også: Ransaket hjemmet for å finne motiv

Byttet side

Hasan brukte mindre enn to minutter på sin innledende forklaring, hvor han fortalte juryen om hvordan han bestemte seg for å gå til hellig krig mot USA.

– Jeg var på feil side, men jeg byttet side, sa Hasan, som sitter i rullestol etter at han ble lam fra hoften og ned da han ble skutt av militærpoliti som grep inn for å stanse massakren.

Hasan skjøt mot de ubevæpnede soldatene bare dager før han skull ha blitt utplassert til Afghanistan. Han har tidligere forklart at han begikk massakren for å beskytte muslimer og Taliban i Afghanistan mot angrep fra amerikanske soldater.

– Vi kommer til å bevise at Hasan ikke ønsket å bli utstasjonert, og at han følte en jihad-plikt til å drepe så mange soldater som mulig, sier oberst Steve Henricks i den militære påtalemyndigheten og refererer til muslimsk hellig krig.

Al-Qaida

Krigsrettens dommer, oberst Tara Osborn, har avvist den tiltaltes tilbud om å erkjenne seg skyldig i bytte mot å bli spart for dødsstraff.

Pentagon har karakterisert hendelsen som «vold på arbeidsplassen», men en rekke av ofrene har bedt om at saken vil bli behandlet som terrorisme slik at de kan få høyere oppreisning.

Dommeren har forbudt påtalemyndigheten å nevne terrorisme som motiv under rettssaken.

Under: Fort Hood-drapsmannen risikerer dødsstraff

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus