Meny

Ingen ekstra midler til nødnett i tunneler

ULYKKE: Inne fra Gudvangatunnelen der en trailer i brann forårsaket skade på både folk og biler mandag. Tunnelen skal få nødnett i 2014. (Foto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fylkesmannen i Sogn og Fjordane har satt opp en liste med 18 tunneler som bør få installert nødnett. Men verken Høyre eller den rødgrønne regjeringen vil love ekstra midler.

Ifølge Nationen er disse 18 tunnelene ikke omfattet av Statens vegvesens utbyggingsplaner. Listen inkluderer blant annet Høyangertunnelen, som er over 7,5 km lang. Her finnes også den 6,7 km lange Frudalstunnelen og den 6,4 km lange Fjærlandstunnelen.

Problemet er at kriteriene som stilles for å installere nødnett i tunneler gjør at ingen av disse tunnelene oppfyller kravene. Tunnelene skal, med visse unntak, være lengre enn 500 meter og ha en årsdøgntrafikk på mer enn 5.000.

– De trafikkmengdene er det ikke mange tunneler i Sogn og Fjordane som når opp til. Dermed vil vi ha mange lange tunneler uten nødnett, sier fylkesmann Anne Karin Hamre.

Nødsambandet fungerte ikke da brannvesenet tok seg inn i Gudvangatunnelen etter at en trailer tok fyr inne i tunnelen mandag. Brannmannskapene måtte bruke mobil og walkietalkie for å kommunisere. Tunnelen skal etter planen få utbygd nødnett i løpet av neste år.

Skulle de 18 prioriterte tunnelene få nødnett, har Statens vegvesen anslått en prislapp på til sammen 150 millioner kroner, men lysten til å bevilge ekstra midler er ikke stor verken hos den sittende regjeringen eller Høyre.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus