Meny

Fire funnet skyldig i drap på romfolk i Ungarn

Renáta Jakab og familien løp ut av huset da det ble påtent. Utenfor sto rasistene og skjøt. Mannen hennes og fireåringen Robi ble drept. Renata og en datter overlevde. I dag fikk drapsmennene en dom. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire høyreekstremister er funnet skyldig i en serie rasistiske drap på romfolk i Ungarn i 2008 og 2009. Blant drapsofrene var et fire år gammelt barn.

Tre av de ungarske mennene ble tirsdag dømt til livstid i fengsel for drapene på smågutten og fem andre romfolk, mens den fjerde tiltalte fikk en dom på 13 år. De fire betegnes som innbarkede rasister med tilknytning til nynazistiske miljøer.

De viste ingen synlige tegn til følelser da de strenge dommene ble avsagt ved en domstol i Budapest. Men de avbrøt til stadighet dommeren, og to av dem – et brødrepar – måtte flere ganger fjernes fra rettssalen.

Sjokkerte hele landet

Drapene sjokkerte landet og førte til anklager om at ungarsk politi ikke gjorde nok for å beskytte en minoritet som i alle år har vært forfulgt. De fire som tirsdag fikk sine dommer, ble pågrepet i august 2009, og det tok altså fire år før saken mot dem var fullført.

Foruten de seks som ble drept, ble mange andre såret i angrepene, som skapte sterk frykt blant Ungarns største minoritet. Romfolk utgjør 7 prosent av landets befolkning og lever ofte i stor fattigdom.

– Intet land kan godta at noen rotter seg sammen for å terrorisere en hel folkegruppe, fastslo dommer Laszlo Miszori da han avsa dommene tirsdag.

– Disse folkene ville starte en borgerkrig mellom romfolk og andre ungarere, sa den ledende romaktivisten Aladar Horvath.

Saken fortsetter under bildetHer i Tatárszentgyörgy ble en far og en fireårig drept. Navnet på gutten, Robi, er malt på den triste brannruinen. Foto: Thomas VermesHer i Tatárszentgyörgy ble en far og en fireårig drept. Navnet på gutten, Robi, er malt på den triste brannruinen. Foto: Thomas Vermes

Nøye planlagt

Angrepene med skytevåpen og brannbomber var nøye planlagt og fant sted over en periode på 13 måneder over hele landet. Så lenge gjerningsmennene var på frifot, spredte det seg en følelse av panikk blant Ungarns romfolk.

I et av angrepene satte gjerningsmennene fyr på et hus i en liten landsby en halv time fra Budapest. Da de som bodde der, kom seg ut, ble den 29 år gamle Robert Csorba og hans fire år gamle sønn skutt og drept. En jente ble alvorlig skadd.

ABC Nyheter besøkte etterpå Csorbas enke Renáta Jakab i landsbyen Tatárszentgyörgy der huset deres ble brent ned.

Les: - Jeg går aldri dit mer

Kvelden før domsavsigelsen sa Csorbas mor, Erzebet Csorba, at hun ikke hadde noen tro på at dommene ville lette på spenningen mellom romfolk og andre ungarere. Hun trodde heller ikke at dommene ville gjøre situasjonen tryggere for dem.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus