Vil synge ut for tyskerne onsdag:Ola Borten Moe truer med å stoppe kraftkabler til utlandet

Grotesk: - Når de begynner med noe så groteskt som å subsidiere fossil energi, blir økonomien ved å legge en kabel for norsk vannkraft, svært så usikker, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe. Foto: Thomas Vermes.
Grotesk: - Når de begynner med noe så groteskt som å subsidiere fossil energi, blir økonomien ved å legge en kabel for norsk vannkraft, svært så usikker, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe. Foto: Thomas Vermes.
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi kan ikke betale 10 milliarder kroner for kraftkabler til Tyskland og England hvis de innfører groteske subsidier som gjør bruken av kablene ulønnsom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Kraftkabler til Tyskland og Storbritannia

Norge har inngått avtale med Tyskland og Storbritannia om å legge kraftkabler som kan øke handelen med elkraft mellom Norge og disse landene. Økning av eksportkapasiteten fører til uro i kraftkrevende industri for økende strømpriser.

  • Tysklandskabelen er planlagt ferdigstilt innen 2018. Denne mellomlandsforbindelsen skal utvikles og eies 50 % av Statnett og 50 % av en konstellasjon bestående av nettselskapet TenneT og den tyske investeringsbanken KfW. Den undersjøiske kabelen vil ha en kapasitet på 1400 MW, og gå mellom Tonstad i Vest-Agder og Schleswig-Holstein i Tyskland.
  • Kabelen mellom Norge og Storbritannia er planlagt ferdigstilt innen 2020. Denne mellomlandsforbindelsen skal utvikles og eies 50 % av Statnett og 50 % av det britiske energiselskapet National Grid. Den undersjøiske kabelen vil ha en kapasitet på 1400 MW, og gå mellom Kvilldal i Rogaland og Blythe i Storbritannia.

Kilde: Statnett

HAUGESUND (ABC NYHETER): Det sier olje- og energiminister Ola Borten Moe (Senterpartiet) til ABC Nyheter.

Det er ikke sikkert at kraftkablene Norge har avtalt å bygge til Tyskland og England, blir noe av likevel.

Det varslet Borten Moe i sin tale til konferansen Energirike i Haugesund tirsdag.

Onsdag vil Borten Moe møte visekansler og økonomiminister Philip Rösler i Tyskland til en alvorsprat om grunnen til at han nå har fått kalde føtter.

- Det blir helt groteskt

- Vi har avtalt utvekslingskabel med Tyskland og England. Nå er situasjonen i begge landene at de har subsidiert inn så mye fornybar energi og kjørt prisene så langt ned, at de er nødt til å subsidiere gass også, sa statsråden.

- Subsidiene betyr at bruken av kablene går ned, og dermed inntektene. Da ender vi med at det blir industrien og forbrukerne i Norge som må betale disse kablene i form av økte nett-tariffer, framholdt Borten Moe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Mitt budskap til Rösler blir klokkeklart: Lønner det seg ikke å bygge disse kablene, bygger vi dem ikke, sa han til forsamlingen som hovedsakelig består av represententer for energi- og industribransjen, politikere og byråkrater.

- I mitt hode har Tyskland og England gjort så mange kortslutninger i sine subsidier på energi, at det nå blir helt groteskt, sier Ola Borten Moe til ABC Nyheter.

Subsidierer heller fossil kraft

- Nå har de subsidiert en masse fornybar energi og fått et uhåndterbart system der tilgangen på kraft svinger opp og ned. Så har de oppdaget at man faktisk må ha en jevn leveranse av kraft uavhengig av når det er sol eller blåser, forklarer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Så nå skal de subsidiere fossile kraftkilder som man skulle bli kvitt ved å subsidiere fra fornybar energi! sier Borten Moe oppgitt.

Noe av tanken med kabelutveksling med Norge, er at vind- og solkraft kan sendes hit når de har overskudd. Så kan Norge returnere vannkraft på de tidspunktene tyskerne og britene trenger det for å opprettholde strømleveransene hos seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Altså fornybar kraft hele veien.

Men ifølge Borten Moe har Storbritannia vedtatt, mens Tyskland vurderer å vedta, subsidiering av fossil energi som kan oppfylle etterspørselen etter effekt (antall kiloWatt) til enhver tid i disse to landene.

- Jeg må stå til ansvar for milliarder

Dermed blir det usikkerhet om bruken av en kostbar kabel til Norge.

Ifølge avtalene nettselskapet Statnett har inngått, skulle kabelen til Tyskland være ferdig i 2018. Investeringene på de to kablene på anslagsvis 20 milliarder kroner skal fordeles på landene.

- Står kablene til Tyskland og Storbritannia dermed i fare for ikke å bli lagt?

- Er ikke prosjektet interessant, ramler hele rasjonalet ved avtalen bort. Introdusering av effektsubsidier i Tyskland og Storbritannia reduserer lønnsomheten ved kabel, framholder ministeren.

I mai sendte Statnett inn sin søknad til Olje- og energidepartementet om konsesjon til disse to utenlandskablene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vil utsiktene til lønnsomhet være avgjørende for hva dere sier til konsesjonssøknaden, Ola Borten Moe?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kablene koster 20 milliarder kroner hvorav jeg skal stå til ansvar for ti. Vi legger vekt på at det skal være en positiv samfunnsøkonomi ved disse kabelprosjektene, inkludert virkningen på strømpris. Det hadde vært en fordel om kablene kunne finansiert seg selv, svarer han.

Får støtte av SV og Frp

Ola Borten Moe får støtte fra så ulikt hold som SV og Frp i sin reservasjon mot de planlagte kraftkablene.

- Jeg har tidligere jobbet for å stoppe en kabel fra saudaaområdet til England. Det ble stoppet, og ville ellers ha gitt usikkerhet for industriens strømpriser, sier SVs stortingspolitikere Hallgeir Langeland til ABC Nyheter.

Han er fortsatt skeptisk til utenlandskabling.

- Skulle vi gjort noe med kabling, måtte vi ha et sikkert system for at det globale klimaregnskapet ble bedre uten å ødelegge norsk industri, sier Langeland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det ville være mer fornuftig av Tyskland og Storbritannia å bygge kabel til Norge enn å subsidiere så mye, sier Fremskrittspartiets avtroppende stortingsrpersentant Ketil Solvik-Olsen.

- Jeg er veldig enig i mye av det Ola sa her. Han kunne vært en statssekretær i Frpregjering. Problemet er at så lenge han har Hallgeir Langeland på laget, tar det så lang tid å få gjennomført, sier Solvik-Olsen til ABC Nyheter.