Meny

Svensk hobbyoppfinner forårsaket bombealarm

UTLØSTE KAOS: Denne anretningen var ikke en bombe, men et vitenskapelig eksperiment. (Foto: Scanpix Danmark / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En svensk hobbyoppfinner satte store deler av København på hodet da politiet trodde bilen hans var en bombe. Han beklager sterkt alt oppstyret oppfinnelsen skapte.

– Unnskyld, unnskyld, unnskyld, sier Dan Zetraeus etter at dansk politi tirsdag ettermiddag avblåste bombealarmen, som førte til at hundrevis av mennesker i sentrum av byen måtte evakueres.

– Jeg er svært lei meg for det oppstyret jeg har skapt. Jeg beklager, sier Zethraeus, som fortalte politiet at det var snakk om et vitenskapelig eksperiment.

– Jeg hadde ingen idé om at fire kabler under bilen min kunne forveksles med en bombe. Nå ser jeg det, men jeg hadde ikke tenkt over det, sier 49-åringen fra Stockholm.

Han legger til at han var helt uvitende om at hans bil var årsak til kaoset før en oppringning fra svensk presse fikk ham til å ringe politiet i København.

Sinnrikt system

Politiet fryktet først at bilen var bygd som en bilbombe på grunn av et sinnrikt system av batterier, beholdere, rør og ledninger. Men bileieren sier det bare var snakk om et en oppfinnelse for å generere strøm til biler han er i ferd med å utvikle.

Han forklarer at oppfinnelsen tar sikte på å få elbiler til å kunne kjøre lenger.

– Vi er bare glade for at det ikke er skjedd noe, sier polititalsmann Hans Sinding og legger til at mannen ikke blir siktet for noe i forbindelse med kaoset bilen hans skapte.

– Han hadde ingen ondsinnede hensikter, sier han.

Full alarm

Politiet tok ingen sjanser og slo full alarm da bilen ble oppdaget i en parkeringsgarasje under en bensinstasjon tirsdag morgen. Flere hundre mennesker i et større område rundt Kongens Nytorv ble evakuert, og en robot ble satt inn for å undersøke bilen før det ble klart at det var falsk alarm.

Politiet følte seg en stund rimelig sikker på at det dreide seg om en bombe, og at den kunne være stor.

– Vi tror det kan være en stor bombe, sa Sinding til Ekstra Bladet.

Andre kilder i politiet sa de fryktet at hele bilen kunne være en bombe.

– Det står et bilbatteri på gulvet i bilen, og det står en beholder der av et slag som er forbundet med ledninger og kobberrør. Rørene går videre under bilen, opplyste kommunikasjonsdirektør Claus Kjøngerskov i Onepark, som driver parkeringshuset, til nyhetsbyrået Ritzau.

Parkert dagen før

Bilen, en svart VW Golf med svenske skilt, ble parkert i garasjen i 19-tiden mandag kveld, men den ble først oppdaget av en parkeringsvakt tirsdag morgen. Politiet ba parkeringsselskapet om overvåkingsbilder for å forsøke å finne fram til hvem som parkerte den.

Et større område rundt Kongens Nytorv ble sperret av, og alle som befant seg i den mulige faresonen, ble evakuert.

I bygningen der bilen sto parkert, er det flere statlige kontorer. Området rommer både kontorer og boliger, foruten et treningssenter og flere restauranter.

Hundrevis av mennesker som jobbet i et bygg som vender ut mot Borgergade, måtte la skrivebord være skrivebord og gå ut i gårdsrommet.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus