Meny

USA ber alle amerikanere forlate Jemen straks

TERRORFRYKT: Politifolk utenfor den britiske ambassaden i Sana. (Foto: Khaled Abdullah / Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs utenriksdepartement ber alle amerikanske statsborgere forlate Jemen med en gang på grunn av økt risiko for terror.

Ifølge en kunngjøring fra utenriksdepartementet gjelder oppfordringen alle amerikanere bortsett fra nødvendig personale.

Jemen har vært i sentrum for den amerikanske terroralarmen som ble sendt ut før helgen, som har ført til at et 20-tall amerikanske diplomatiske stasjoner i Midtøsten og Afrika er stengt.

Også andre land har stengt ambassader, mens Norge har begrenset adgangen og skjerpet sikkerheten ved flere utenriksstasjoner.

Bakgrunn: Al-Qaida-leder truer med «genialt» terrorvåpen

I kunngjøringen advares det mot et høyt trusselnivå i Jemen på grunn av terrorvirksomhet og sivil uro.

Alle amerikanere som planlegger reiser til Jemen, bør utsette dem, og de som bor i Jemen, bør straks forlate landet, heter det. I tillegg er alt diplomatisk personale som ikke er nødvendig, beordret ut.

Den amerikanske advarselen ble sendt ut få timer etter at fire jemenitter som mistenkes for å ha vært medlemmer av al-Qaida, ble drept i et amerikansk droneangrep.

Les også: Amerikansk politiker: – Et angrep kan skje hvor som helst

Avlytting

I alarmen har det amerikanske utenriksdepartementet bedt alle ikke-uunnværlige ansatte om å forlate landet, få timer etter at et droneangrep drepte fire al-Qaidamilitante i Jemen, og to dager etter at omkring to dusin ambassader i Midtøsten og Afrika ble stengt, melder AFP.

Avlyttet kommunikasjon mellom al-Qaidas leder Ayman al-Zawahiri og Nasser al-Wuhayshi, lederen for al-Qaida i Jemen, førte til stengingen av ambassadene, ifølge amerikanske medier.

The New York Times meldte sent mandag at den elektroniske kommunikasjonen fra forrige uke avslørte at Zawahiri hadde gitt ordre om at al-Qaida på den arabiske halvøya skulle gjennomføre et angrep så tidlig som forrige søndag.

CNN melder at Zawahiri ga Wuhayshi ordre om å «gjøre noe», noe som førte til frykt for et nært forestående angrep blant myndighetene både i Washington og Jemen.

Slagkraftig

Som følge av alarmen ble omkring to dusin amerikanske utenriksstasjoner stengt i Midtøsten søndag, og utenriksdepartementet sier 19 vil forbli stengt frem til lørdag.

Al-Qaida på den arabiske halvøya betraktes som terrornettverkets mest slagkraftige gren etter at gruppas ledelse i Afghanistan og Pakistan har blitt desimert de siste årene.

Den Jemen-baserte gruppen har forsøkt å gjennomføre en rekke angrep på amerikansk jord, blant annet et forsøk i 2009 der en mann med eksplosiver i undertøyet forsøkte å ramme et passasjerfly, og et mislykket forsøk på å sende bomber kamuflert i printere.

USA har på sin side gjennomført en rekke droneangrep i Jemen, der den militante gruppen holder til I de store, lovløse områdene utenfor regjeringens kontroll.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus