Meny

Nidal Hasan erklærte seg som gjerningsmann

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Major Nidal Malik Hasan sier han skjøt og drepte 13 medsoldater ved militærbasen Fort Hood i den amerikanske delstaten Texas i 2009. Nå står han for krigsrett og risikerer å bli dømt til døden.

Den nå 42 år gamle psykiateren erklærte seg som gjerningsmann da rettssaken mot ham ble innledet tirsdag. I tillegg til de 13 ubevæpnede soldatene som ble drept, ble 32 sivile arbeidere såret i skytingen ved Fort Hood 5. november 2009.

– Bevisene kommer til å vise helt klart at jeg er gjerningsmannen, sa Hasan, som har sparket sine forsvarere og vil forsvare seg selv under rettssaken.

Han har i avhør forklart at han ville beskytte sine muslimske trosfeller i Afghanistan mot amerikanske angrep.

Må overbevise juryen

I henhold til USAs militære lover kan tiltalte i saker som kan ende med dødsdom, ikke erklære seg skyldige. Hasan har nå sjansen til å overbevise juryen på 13 offiserer om at han ikke fortjener dødsstraff.

– Han vil kanskje snakke om jihad – hellig krig – og si til juryen at han hadde rett til å gjøre det han gjorde, sier terrorekspert Jeff Addicott fra St.

Dommer og oberst Tara Osborn vil holde strengt oppsyn med Hasans oppførsel mens saken pågår. Dommeren ventes ifølge nyhetsbyrået AFP å ville forhindre at Hassan bruker tiltaleboksen som en talerstol for ekstremistiske ytringer. Hun vil også forlange at han behandler vitner med respekt.

Les også: Tror majoren opererte alene

Gruer seg

Blant disse vitnene er Shawn Manning, en ekspert på psykisk helse som tilhørte samme militære enhet som Hasan og som ble truffet av seks skudd under skytingen i 2009. Manning sier han gruer seg til å bli kryssforhørt av sin tidligere kollega.

– Her står du overfor en fyr som forsøkte å drepe deg og vennene dine, og så må du være hyggelig og imøtekommende. Det kommer til å bli vanskelig, men jeg har forberedt meg, forteller Manning til nyhetsbyrået AFP.

Nidal Hasan, som tilhører en familie av palestinsk opprinnelse, skulle etter planen utplasseres i Afghanistan bare få uker etter at skytingen i Fort Hood fant sted. Han skal ha studert materiale der ledere for den islamistiske talibanbevegelsen skriver om hellig krig.

Les også: Fort Hood-mistenkt var i kontakt med islamister

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus