Meny

Alle partier lover flere studentboliger

Kringsjå studentby i Oslo har flere bygg og leiligheter for studenter i Oslo. Foto: Thomas Winje Øijord/NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Studentene kan forvente mer penger til studentboliger i høstens statsbudsjett – iallfall dersom valgløftene skal innfris. Alle partier lover flere studentboliger.

Satsingen på nye studentboliger vil merkes i statsbudsjettet for neste år, lover kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV). Mandag var hun i Trondheim for å åpne nye Lerkendal studentby, som etter hvert vil huse over 600 studenter. Studentbyen er bygd for Studentsamskipnaden i Trondheim.

– I år har vi bevilget penger til 1.500 nye studentboliger. Det er flere enn noen gang før. Jeg har et forslag klart til neste års statsbudsjett som ytterligere vil heise ambisjonsnivået, sier Halvorsen til NTB.

Les også: – Mangler 13.000 studentboliger

3.000 ny boliger i året

Arbeiderpartiets landsmøte har vedtatt at de vil bygge 3.000 studentboliger i året i neste stortingsperiode. I tillegg vil partiet heve den statlige subsidieringen fra dagens 35 prosent til 50 prosent.

I oktober satt Kristin Halvorsen spor etter seg i betong ved oppstart av Lerkendal studentby.Mandag var hun på plass igjen og «åpnet» studentbyen ved å sette hendene over de samme avtrykkene. Foto: Ned Alley/NTB scanpixI oktober satt Kristin Halvorsen spor etter seg i betong ved oppstart av Lerkendal studentby.Mandag var hun på plass igjen og «åpnet» studentbyen ved å sette hendene over de samme avtrykkene. Foto: Ned Alley/NTB scanpix

– Alle de rødgrønne partiene er enige om å satse på økt bygging av studentboliger. Men jeg kan ikke garantere at målet om 3.000 boliger blir innfridd det første året, sier Halvorsen.

Høyre har også vedtatt å trappe opp byggingen av studentboliger til 3.000 i året. Også de andre partiene på borgerlig side har programfestet økt utbygging av studentboliger. Studentene bør derfor kunne forvente betydelig mer penger til studentboliger, uansett hvilke partier som overtar regjeringsmakten til høsten.

– Dersom Høyre skal bygge 3.000 studentboliger i året, er det en tidobling siden sist de satt i regjering, kommenterer Halvorsen.

Les også: Flere tusen studenter i boligkø

– Løfter må holdes

Ola Magnussen Rydje, leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), er glad for partienes løfter om opptrapping i bygging av studentboliger

– Løfter er ikke det samme som gjennomføring. De må også inn i regjeringserklæring og budsjetter. Men vi er veldig fornøyd med at alle partier lover flere studentboliger, og forventer at det blir merkbart i statsbudsjettet for neste år, sier Rydje til NTB.

Den tidligere NTNU-studenten gratulerer samtidig studentene i Trondheim med en ny studentby. Nesten 20 prosent av innbyggerne i Trondheim er studenter. Ingen andre norske byer har så stor studentandel.

En enkelthybel i den nye studentbyen vil koste 4.500 kroner i måneden, inkludert strøm og oppvarming, hybelleilighet for et par vil kosten 7.900 kroner.

Les også: Alt du trenger å vite om studielånet

Mangler 13.000 boliger

Selv om partiene nå skrur opp løftene om nye studentboliger, er det et betydelig etterslep å ta igjen. Det mangler fortsatt 13.000 studentboliger for å nå målet om at 20 prosent av studentene skal kunne bo i egen studentbolig, viser NSOs egen boligundersøkelse.

– Flere studentboliger vil også bidra til å få ned prisen på det store, private markedet, sier Rydje.

Les også: Ny fattigrekord for studenter

For i tillegg til mangelen på studentboliger er prisen det suverent største problemet for studentene. Ifølge regjeringens levekårsundersøkelse har studentene aldri brukt mer av studiestøtten på boutgifter, i gjennomsnitt vel 70 prosent av studiestøtten.

– Leiemarkedet er vanvittig tøft. Bygging av minst 3.000 studentboliger i året vil dempe presset og virke prisregulerende. Dermed kommer det både studentene og hele leiemarkedet til gode, sier Rydje.

NSU mener regjeringen allerede i statsbudsjettet for neste år må legge opp til 3.000 nye studentboliger, og at staten må dekke 50 prosent av byggekostnadene.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus