Meny

PST: – Ingen direkte trussel mot Norge

USA-ALARM: Terrorforsker Anders Romarheim mener tilbakemeldingene så langt tyder på at det er en reell grunn til bekymring. (Arkivfoto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) følger situasjonen i Midtøsten tett, men understreker at det ikke er noen direkte trussel mot Norge. Samtidig vurderer UD fortløpende om de skal stenge ambassader.

Etterretningstjenesten i Norge sendte fredag ut et terrorvarsel, der de advarer mot økt terrorfare i Midtøsten og Nord-Afrika.

De viser videre til at det blir PST som må sette i gang tiltak dersom det skal gjøres.

– Vi kan ikke kommentere dette. Det jeg kan si, er at det ikke er noen endring i trusselbildet mot Norge, og dette varselet ikke direkte har noe med Norge å gjøre, sier informasjonssjef i PST, Martin Bernsen, til NTB.

– Reell bekymring

Anders Romarheim, forsker ved Institutt for forsvarsstudier, sier beskjedene så langt tyder på at det er en reell grunn til bekymring.

– Alle som blir brifet om truslene agerer på samme måte som amerikanerne. Amerikanerne sitter altså på materiale som er så overbevisende at det overbeviser de som får tilgang på informasjonen, sier Romarheim til NTB.

Han understreker likevel at det å overreagere på en terrortrussel også er mulig, og at USA har større tradisjon for å dele informasjon om slike trusler enn for eksempel Norge har.

– Taktisk spill

Det er blitt spekulert i hvorvidt USA nå blåser opp terrorfaren i et forsøk på å dekke over overvåkingsskandalen som følge av Edward Snowdens avsløringer.

– Det er vanlig at det spekuleres i slikt. Det ville ikke vært merkelig om de ville vært mer villig til å dele konkret informasjon nå for å vise hva etterretningsapparatet kan få fram, mener Romarheim.

Den svenske forskeren Magnus Norell sier til Svenske Dagbladet at han mener alt er et taktisk spill fra USAs side for å forhindre et terrorangrep.

– Det kan være sånn at man vet hva som er målet, men må stenge ned hele regionen for å forhindre angrepet fra å skje, sier Norell.

UD følger saken

Utenriksdepartementet følger saken tett, og vurderer stadig om de skal stenge ambassader i området. USA hadde i helga stengt 22 ambassader og konsulater, men åpner opp flere av dem mandag.

– Vi har løpende dialog med ambassadene i de gjeldende landene, og har satt i gang ekstra sikkerhetstiltak ved ambassadene. Vi oppfordrer reisende til å undersøke sikkerhetsadvarsler og reiseråd for de landene de skal reise til, sier underdirektør i UD, Frode O. Andersen, som ikke kan utelukke at norske ambassader kan bli stengt i dagene som kommer.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus