Jemenittisk al-Qaida-fløy skaper terrorfrykt

Opprørspoliti holder vakt ved USAs ambassade i Jemens hovedstad Sana tidligere i sommer. Ambassaden er nå stengt på grunn av en terrortrussel. Arkivfoto: Reuters/NTB scanpix
Opprørspoliti holder vakt ved USAs ambassade i Jemens hovedstad Sana tidligere i sommer. Ambassaden er nå stengt på grunn av en terrortrussel. Arkivfoto: Reuters/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Al-Qaidas gren i Jemen skal stå bak de siste terrortruslene mot vestlige mål. Gruppen anses nå som den farligste og mest aktive av al-Qaidas mange underbruk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om al-Qaidas fløy i Jemen:

* Gruppen som i dag er kjent som al-Qaida på Den arabiske halvøy (AQAP), oppsto i Jemen i årene 2006– 2009.

* AQAP blomstret opp etter at Jemens president, som hadde sittet 33 år ved makten, ble fjernet i 2011.

* AQAP er ifølge eksperter nå den mest potente av al-Qaidas ulike fløyer. Gruppen skal stå bak den siste terrortrusselen mot vestlige interesser.

* AQAP omfatter alt fra ideologiske puritanere og politiske pragmatikere til innfødte, jemenittiske salafister og utenlandske hellige krigere. Salafisme er en fundamentalistisk retning innenfor sunniislam.

* USA gjennomfører jevnlig angrep med førerløse fly mot antatte AQAP-krigere. 30. september 2011 ble Anwar al-Awlaki, AQAPs amerikanskfødte leder, drept i et slikt angrep.

(Kilde: NTB, FFI, CTC Sentinel)

Mye er uklart omkring den ferske terrortrusselen som har fått amerikanske myndigheter til å stenge en rekke ambassader i Midtøsten og Afrika.

Men det ene aspektet amerikanske tjenestemenn ser ut til å være enige om, er at det er nettopp al-Qaida på Den arabiske halvøy (AQAP) i Jemen som står bak truslene.

– Det er ingen tvil om at AQAP er den delen av al-Qaida som gir størst grunn til bekymring. De figurerer helt klart i den informasjonen amerikanske myndigheter sitter på, sier forsker Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) til NTB.

AQAP har flere ganger forsøkt å ramme amerikanske mål med terrorangrep. Mest kjent er den såkalte trusebomberen, som 1. juledag 2009 forsøkte å sprenge et fly på vei til USA. Han skal ha forklart at han fikk opplæring i Jemen.

Les også: Frykten for terror øker

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uregjerlig

Jemen er blitt beskrevet som et uregjerlig ormebol som i årtier har slitt med voldsomme interne motsetninger.

Sentralmaktens kontroll, særlig i mer avsidesliggende områder, ble enda dårligere i tiden etter at president Ali Abdullah Saleh måtte gå av som følge av et folkeopprør i 2011, etter 33 år ved makten.

Maktvakuumet skapte grobunn for økt aktivitet blant de mest radikale islamistene. Også etter at AQAP i fjor ble drevet ut av områdene gruppen kontrollerte sør i Jemen, har den gjennomført en rekke selvmordsangrep mot offiserer og militære anlegg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Amerikansk politiker: – Et angrep kan skje hvor som helst

«Farlig og aktiv»

Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) skrev i rapporten «Al-Qaida ti år etter» i 2011 at AQAP da hadde 100-300 medlemmer, og at gruppen var den av al-Qaidas fløyer med størst vilje og evne til å gjennomføre terroraksjoner i Vesten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den jemenittisk-amerikanske lederen Anwar al-Awlaki skal ha gitt AQAP en internasjonal rekkevidde før han ble drept i et amerikansk droneangrep i 2011.

USA ser fortsatt på AQAP som al-Qaidas farligste og mest aktive fløy og har ført en stadig mer intensiv dronekrig mot gruppens folk i Jemen, skriver AFP. Bare de siste par ukene er ti antatt radikale islamister drept i slike angrep, ifølge Reuters.

Les også: Fangeflukt gir terroralarm fra Interpol

– Har hatt effekt

FFI-forsker Thomas Hegghammer mener droneangrepene har hatt en effekt etter amerikansk målestokk. De har ført til at AQAP har mistet kontrollen over det meste av landområdene gruppen kontrollerte, og mistet mye av evnen til å gjennomføre terroraksjoner i utlandet. Angrepene har også hatt som mål å avskrekke andre al-Qaida-grupper fra internasjonal terror, påpeker han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Empirisk sett har det funket, det er bare den jemenittiske al-Qaida-greinen som nå forsøker å angripe Vesten, resten av dem kjemper lokalt, sier Hegghammer til Klassekampen.

Les også: Bare én av fem mer bekymret etter 22. juli-terroren

– Forener islamister

I en rapport fra CTC Sentinel, en uavhengig forskningsinstitusjon ved United States Military Academy i West Point, pekes det på flere grunner til at AQAP har vokst fram som en trussel.

– AQAP har vist seg usedvanlig dyktig til å forene de ideologiske befalingene fra global jihad (hellig krig) med de praktiske realitetene i et lokalt opprør, skrev CTC i fjor.

Det innebærer at alt fra ideologiske puritanere og politiske pragmatikere til innfødte, jemenittiske salafister og utenlandske hellige krigere deltar i AQAPs kamp, ifølge CTC.