Meny

Minst seks alvorlig skadd i tunnelulykken

BRANN: Det begynte å brenne i Gudvangatunnelen på E16 i Aurland da et vogntog tok fyr mandag formiddag. Foto: Arne Veum / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tilstanden er alvorlig for minst seks av de 73 som ble sendt til sykehus etter brannen i Gudvangatunnelen.

Den polske sjåføren av vogntoget som tok fyr, har fortalt at motoren eksploderte og brannen brøt ut mandag formiddag.

73 av de 75 personer som var i tunnelen ble sendt til sykehus i Voss, Bergen, Førde og Lærdal med mulige røykskader.

Også den polske sjåføren ble sendt til sykehus. Derfra ringte han arbeidsgiveren for å fortelle hva som har hendt.

– En ansatt ved vår kontor i Landskrona har hatt kontakt med sjåføren, og sjåførens inntrykk var at det var en eksplosjon i motoren, sier Jespen Skjærris, administrerende direktør i transportselskapet DSV Road Norge, til Dagbladet.

Minst seks alvorlig skadd

Ifølge Helse Bergen er tilstanden alvorlig for seks pasienter på Voss sjukehus, blant dem et barn.

Statusen for pasientene som ble sendt til sykehusene i Førde og Lærdal blir trolig offentliggjort tirsdag morgen. Alle er stabile, men seinkomplikasjoner kan oppstå, opplyser Helse Førde.

Mandag kveld var 20 personer innlagt på Haukland universitetssjukehus med varierende grad av røykskader. Medieansvarlig for Aurland kommunes kriseledelse, Noralv Distad, sier at alle innlagte tilbringer natta på sykehus.

– Det er ikke meldt om andre skader enn røykskader, og ingen liv fryktes tapt. For å sikre best mulig behandling blir alle pasientene værende til observasjon til tirsdag, sier Distad til NTB.

Ingen omkomne

Tirsdag skal en geolog undersøke skadene på tunnelen, som ventes å være stengt i mange dager. Før tunnelen er sikret kan heller ikke politiet eller Havarikommisjonen undersøke stedet.

Sjåføren og flere andre vitner ble avhørt mandag kveld, skriver Dagbladet.

Nødetatene priser seg lykkelige over at alle slapp fra det med livet i behold.

– Det er bare flaks at ingen omkom. Det har vært en fantastisk innsats fra bergingsmannskapet, sier brannsjef i Aurland, Arvid Gilje til NRK.

Frode Pedersen og datteren Celine (7) fra Bergen er blant de innlagte på Voss sjukehus. Flere biler krasjet i hverandre da røyken kom, og familiefaren skjønte at nå måtte de ta seg av tunnelen til fots. De gikk i flere kilometer i røyken med fuktede tepper foran ansiktet før de ble reddet ut av en bil som skulle samme retning, skriver Bergens Tidende.

– Etter hvert så vi ingenting, ikke engang en hånd foran oss. Jeg merket at kreftene begynte å minke, og da kunne jeg bare tenke meg hvordan Celine hadde det. Vi har hatt en sånn flaks, sier han.

Så vogntoget brenne

Monika Blikås bil var rett bak det brennende vogntoget i tunnelen.

– Det var forferdelig – en fryktelig skremmende opplevelse. Det sto en lastebil foran meg, som jeg så at det brant i. Jeg tenkte: «Her må jeg komme meg ut med en gang – tenk om den eksploderer. Herregud!», sier hun til VG

Alle nødetatene rykket ut til stedet, og mange måtte reddes ut av den røykfylte tunnelen hvor en rekke biler og en buss ble stående innesperret.

45 minutter senere opplyste brannvesenet at brannen var slukket, men røyken fortsatte å sive ut mange timer senere.

Vogntoget tok fyr 3,5 kilometer inn i tunnelen fra Flåm-siden. Tunnelen, som er Norges nest lengste veitunnel med sine 11,4 kilometer, forbinder Gudvangen med Undredalen..

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus