Ola Borten Moe til Sametinget:– Stor vindkraftutbygging går mot slutten i Norge

Feiret fornybar: Ola Borten Moe sprettet champagnen under Senterpartiets landsmøte i april, for å feire storstilt satsing på fornybar energi. Men hva skjer med vindkraften? Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Feiret fornybar: Ola Borten Moe sprettet champagnen under Senterpartiets landsmøte i april, for å feire storstilt satsing på fornybar energi. Men hva skjer med vindkraften? Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Får vindkraftutbyggingen på Fosen tillatelse, er det ikke starten på en stor vindkraftutbygging i Norge. Det er snarere slutten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du trodde kanskje vindkraftutbyggingen var i startgropa i Norge? Budskapet fra olje- og energiminister Ola Borten Moe (Senterpartiet) da han tidligere i år besøkte Sametinget, kan tyde på noe annet.

- Nå har NVE gitt tillatelse til mye vind på Fosen i Trøndelag. Får vi til det, så letter det selvsagt på trykket i resten av landet, sa Ola Borten Moe til Sametinget, som er engstelig på vegne av reindrifta for inngrep i form av vindkraftparker og kraftledninger.

- Med andre ord, Fosen er ikke starten på en stor vindkraftutbygging i Norge, det er snarere slutten, slo Ola Borten Moe fast.

Borten Moes uttalelse falt idet mange vindkraftprosjekter venter på konsesjon (tillatelse) hos Norges vassdrags- og energiverk (NVE). Så mange at statsråden varsler at mange ikke vil bli behandlet i tide til å delta i subsidierodningene gjennom grønne sertifikater.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre, som vindkraftselskapene Sarepta Energi og SAE Vind, har allerede fått konsesjon fra NVE til å bygge ut 860 MW. Men det prosjektet er avhengig av Borten Moes avgjørelse, idet det er klaget inn til departementet.

– Det skal vi aldri realisere

Uttalelsen kan virke overraskende idet den rødgrønne regjeringens Soria Moria 2-erklæring sier at regjeringen vil øke den fornybare energiproduksjonen betydelig.

Også Senterpartiets program for kommende stortingsperiode går inn for økt produksjon av fornybar energi.

- Vi har jo inntrykk av at regjeringen satser på vindkraft framover. Hvordan stemmer det med din uttalelse om at æraen for store utbygginger går mot slutten?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det jeg sa, gjelder bare i reindriftsområdene, sier Ola Borten Moe til ABC Nyheter.

- Vi har gitt svært mange konsesjoner nå til bygging av vindkraftverk. Jeg håper også på å få gitt store konsesjoner i nærmeste framtid, ikke minst Fosen. Der skal vi først ha konsultasjoner med Sametinget før vi avgjør saken, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Mange i reindriftsnæringa er bekymret for vindkraft. Det er en legitim bekymring. Mange ha lagt inn søknader på vind. I overkant av 40TWh vind er meldt. Det er et antall vindkraftverk vi aldri skal realisere, slår Borten Moe fast.

Les også: - EU ville ikke engang ha vunnet barneskirenn

– De rekker ikke fristen

- Hvor langt strekker reindriftsområdene som vil påvirke avgjørelser om vindkraft, seg?

- Ned til rørosområdet, deler av Fosen og en god del nordover, sier Borten Moe.

I Sametingets sluttet han seg til deres bekymring for alle planene om vindkraftutbygginger i nord.

- Dette bekymrer også meg. Men vi kan ikke hindre folk i å søke, sa han der.

Godkjente vindkraftprosjekter kan søke om å bli del av ordningen med grønne sertifikater, det vil si bli subsidiert av den avgiften alle norske og svenske strømkunder betaler for å fremme fornybar kraft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men statsråden minner om at vindkraftanlegg som skal tildeles elsertifikater, må være satt i drift innen 2020.

- Da er det ikke mer enn tida og veien for de beste anleggene som nå er konsesjonssøkt. De sorterer vi nå ut, og mange vil derfor rett og slett ikke bli behandlet tidsnok til å bli med i elsertifikatordningen. Dermed vil de heller ikke ha mulighet til å bli realisert, sa Borten Moe til Sametinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kritiserer nachspiel-beskrivelse av Borten Moe

Har tillatelse, men venter

Samtidig med at ministeren heller kaldt vann i blodet på vindkraftentusiastene, unnlater utbyggere også å sette i gang utbygging av vindkraft de har fått konsesjon til.

Det kan skyldes at prisene på strøm er så lave, at ikke engang subsidier sikrer god nok avkastning på investeringene.

- For ett år siden ga vi en svært stor konsesjon i Rogaland. Der har de ikke kommet mye lenger, trekker statsråden fram som eksempel.

- Jeg håper nå at norsk vindkraftnæring realiserer en betydelig del av det store potensialet vi nå legger til rette for. Jeg opplever at jeg gir mange tillatelser, men det er for langt mellom hver investeringsbeslutning, sier Ola Borten Moe til ABC Nyheter.

Les også: Borten Moe vil bore i Lofoten allerede i år