Meny

Fryktet giftstoffer i morsmelkerstatning

Morsmelkerstatning fra selskapet Fonterra ble trukket fra markedet i flere land på grunn av frykt for at de kunne inneholde en svært farlig bakterie. Foto: AFP PHOTO / Marty MELVILLE / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det newzealandske selskapet Fonterra beklager frykten som oppsto for at melkeproduktet de selger, kunne være forgiftet.

Meieriselskapet Fonterra i New Zealand slo i helgen alarm om at det hadde blitt funnet spor av bakterien Clostridium botulinum, som kan føre til botulisme i melkeproduktene deres.

Botulisme er en sjelden, men svært alvorlig lidelse. Selv svært små mengder av bakterien kan føre til alvorlig forgiftning, skriver New York Times.

Selskapet opplyste at hveteproteinkonsentrat hadde blitt eksportert til Kina, Malaysia, Vietnam, Thailand og Saudi-Arabia og brukt i blant annet melkepulver til barn og sportsdrikker.

Flere land trakk morsmelkerstatning tilbake fra markedet som følge av advarselen fra Fonterra.

Men det er ikke funnet spor av bakterien i produkter som er i salg i disse landene. Dette blir forklart med at produksjonskjeden er lang, og derfor er det lite trolig at forgiftet melkepulver har vært i salg, melder NTB.

– Vi beklager virkelig engstelsen og uroen dette har forårsaket, heter det i en uttalelse fra Fonterras toppsjef, Theo Spierings.

Kina har stanset importen av hveteproteinkonsentratet, opplyser toppsjefen. Morsmelkerstatning fra New Zealand har vært ettertraktet i Kina, på grunn av frykt for dårlig kvalitet på slike produkter produsert i Kina.

Fonterra var deleier i Sanlu Group, som produserte melk som inneholdt melamim, som førte til at 300.000 barn i Kina ble syke i 2008. Seks av barna døde.

Les mer: Barn syke av giftig melk i Kina

Fonterra er ifølge New York Times det fjerde største meieriselskapet i verden.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus