Meny

Klient siktet for drapsforsøk på Nav-ansatt

Oslo politidistrikt mottok melding om knivstikking på NAV Grorud mandag morgen. En ansatt har blitt knivstukket av en klient. Den skadde er kjørt til sykehus med kritiske skader. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 26 år gammel mann er siktet for drapsforsøk etter å ha knivstukket en kvinnelig Nav-ansatt flere ganger på hennes arbeidssted på Nav Grorud i Oslo.

Fakta om trusler og vold mot Nav-ansatte:

* I 2010 ble det rapportert om 481 tilfeller av trusler og vold mot ansatte i Nav.

* I 2011 ble det rapportert om 833 hendelser.

* I 2012 var antall hendelser 1261.

* Fram til 19. mars i år var det registrert 222 hendelser.

(Kilde: Aftenposten og VG)

Tilstanden er fortsatt kritisk for kvinnen som ble knivstukket på sitt arbeidssted Nav Grorud i Oslo. Den siktede i saken har ennå ikke forklart seg.

Den 26 år gamle mannen, som er siktet for drapsforsøk, har ikke villet si noe til politiet.

– Han ønsket å benytte seg av retten til å ikke å la seg avhøre. Vi prøver igjen i morgen, sier fungerende leder for Voldsavsnittet, Egil Kulseth, til NTB mandag kveld.

Siktedes saksbehandler

Politiet fikk melding om hendelsen ved Nav-kontoret på Grorud klokken 8.25 mandag morgen.

Kvinnen, som skal være i 30-årene, ble angrepet inne på kontoret sitt. Politiet har derfor ingen vitner til selve hendelsen. Hun var bevisst da hun ble brakt til Ullevål sykehus, der hun mandag ettermiddag ble operert for kritiske skader.

– Så langt vi har fått på det rene var offeret den siktedes saksbehandler. Vi har foreløpig ikke belegg for å si at det var kommet trusler på forhånd, forteller Kulseth.

Den siktede 26-åringen, som er norsk statsborger, blir trolig fremstilt for varetektsfengsling onsdag.

Mange trusler

Antall tilfeller av vold og trusler har økt fra 481 innrapporterte tilfeller i 2010 til 1261 i fjor. Så langt i 2013 har det vært 598 hendelser med trusler og vold, skriver VG.

Leder Hanne Nordhaug i Norsk Tjenestemannslag Nav mener at sikkerheten på Nav-kontorene i Norge bør bli bedre.

– Sikkerheten er ikke god nok, men vi ønsker ikke et Nav-kontor der vi ikke møter brukerne fysisk. Så 100 prosent sikkert vil det aldri bli. Bare det at brukerne blir møtt av trivelige, romslige lokaler er med på å dempe konflikten. Det er også viktig at vi har nok folk på jobb til å betjene brukerne, sier Nordhaug til NTB.

Vil ha gjennomgang

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) vil ha en gjennomgang av sikkerhetsrutiner for Nav-ansatte etter hendelsen.

– Vi må gå gjennom sikkerheten og se på om det er noe vi kunne gjort bedre. De Nav-ansatte gjør en kjempejobb. De står ofte i vanskelige konflikter. Mange må si nei til søknader om ytelser. De må stille krav om aktivitet. Det kan ofte bli konfrontasjoner, sier Huitfeldt til NRK.

Nav vil i samarbeid med Oslo kommune vurdere skjerpet sikkerhet ved Nav Grorud, ifølge organisasjonsdirektør Inger Johanne Stokke i Nav.

– Sikkerhetssituasjonen vurderes kontinuerlig. Enkelte steder et det behov for sikkerhetsvakter, andre ikke, forteller hun til NTB.

Knivstukket i ryggen

Ifølge politiets innsatsleder på stedet, Kristoffer Bang, gikk gjerningsmannen inn i bygningen og inn på kontoret der kvinnen befant seg. Kvinnen ble knivstukket minst to ganger i ryggen.

– Vi fant kvinnen med to stikksår i ryggen. Jeg vet ikke om hun var knivstukket flere steder. På det tidspunktet var det viktigst å få kvinnen til sykehus, sier Bang til NTB.

Den antatte gjerningsmannen ble pågrepet av en væpnet hundepatrulje ni minutter etter at politiet ble varslet. Han ble pågrepet nær boligen sin i Ammerudhellinga, ikke langt fra Nav-kontoret.

26-åringen er en kjenning av politiet. Han hadde fremdeles kniven på seg da han ble tatt.

Ingen av de ansatte NTB kom i kontakt med på stedet, ville kommentere hendelsen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus