Meny

Breivik flyttes på igjen

FLYTTES: Anders Behring Breivik må igjen belage seg på å flytte fra Ila fengsel. (Arkivfoto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kriminalomsorgen gir terrordømte Anders Behring Breivik rett i at Skien fengsel har et bedre soningstilbud til ham enn Ila. Breiviks forsvarer mener opplysningene er relevante for etterforskningen av Breiviks anmeldelse av Ila.
Fakta om Breiviks soningsforhold:

*Anders Behring Breivik ble i august i fjor dømt til lovens strengeste straff for terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011. 77 mennesker ble drept og et stort antall alvorlig skadd i angrepene.

*Breivik sitter i dag som den eneste innsatte i Norge med bestemmelser om et særlig høyt sikkerhetsnivå. Regimet innebærer en omfattende sikring av celler og avdeling og ingen omgang med andre innsatte fra andre avdelinger.

* Breivik har sittet mer eller mindre uavbrutt under dette sikkerhetsregimet siden han ble pågrepet 22. juli 2011. Han har sittet fengslet ved Ila fengsel og forvaringsanstalt i Bærum, bortsett fra et to måneders langt opphold ved Skien fengsel i fjor sommer.

*I fjor høst skrev han et 27 sider langt klagebrev om soningsforholdene på Ila fengsel. Han mener fengslet krenker hans ytringsfrihet, ikke gir han nok sosial kontakt og rekreasjonstilbud og behandler han på en fornedrende måte.

* Breivik anmeldte i januar ledelsen ved Ila fengsel og justisminister Grete Faremo (Ap) for soningsforholdene. Han hevder soningsforholdene bryter straffelovens bestemmelser om tortur.

*Politiet i Asker og Bærum har varslet en avgjørelse i saken i løpet av første del av høsten.

*Breivik søkte i vinter om å bli overført til Skien fengsel som han mener har et langt mer humant soningsregime. Kriminalomsorgen har innvilget søknaden, men sier Breivik etter all sannsynlighet skal tilbake til Ila på sikt.

Anders Behring Breivik skal igjen flyttes fra Ila til avdelingen for særskilt sikkerhetsnivå ved Skien fengsel, melder NRK mandag.

Breivik mottok vedtaket om flytting tidligere i sommer, som svar på hans søknad om å bli overført til Skien fengsel. I vedtaket fastslår Kriminalomsorgen at Skien fengsel er i bedre stand til å tilby et soningsopphold med særskilt høy sikkerhet for Breivik enn det Ila er.

Breivik har flere ganger klaget over soningsforholdene på Ila. I januar anmeldte han fengselsdirektør Knut Bjarkeid og justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap) for soningsforholdene, som han beskrev som «sadisme satt i system».

Avgjørelse tidlig høst

Det er Asker og Bærum politidistrikt som etterforsker anmeldelsen fra Breivik.

Politiinspektør Kjersti Lauvsnes sier til NTB at politiet har jobbet med å innhente relevant dokumentasjon og gjennomgå dette, og at de regner med å komme med en avgjørelse i løpet av «tidlig høst».

Breiviks forsvarer Tord Jordet sier formuleringene i Kriminalomsorgens brev om soningsforholdene på Ila kontra Skien bør være interessant for politiet når de skal vurdere Breiviks anmeldelse.

Les også: Brev til Breivik havnet hos feil person

Tilpassede bygninger

Assisterende direktør Jan-Erik Sandlie i Kriminalomsorgsdirektoratet understreker overfor NTB at flyttingen ikke bare har sammenheng med Breiviks klager, og sier det er rutine at ressurskrevende innsatte flyttes på med jevne mellomrom.

Han sier vurderingen om at Skien er bedre egnet enn Ila for Breivik handler om bygningsmessige forhold.

– I Skien er det bygget en egen avdeling tilpasset et særlig høyt sikkerhetsnivå, mens avdelingen på Ila er mer midlertidig. Dette går på luftemuligheter og så videre, sier Sandlie.

Han sier at Breivik på et tidspunkt etter all sannsynlighet skal tilbake til Ila, fordi det er landets hovedanstalt for forvaring, og Breivik er dømt til forvaring. Han vil ikke opplyse om når Breivik skal overføres eller hvor lenge oppholdet i Skien skal vare.

– Skien mer humant

Breivik oppholdt seg drøye to måneder ved Skien fengsel i fjor sommer, og har siden ønsket seg tilbake dit. I et klagebrev til Kriminalomsorgen om soningsforholdene på Ila skriver Breivik at regimet praktiseres langt mer humant i Skien fengsel.

I en skjematisk oversikt ramser han opp nærmere 30 punkter der Skien har en mer liberal praksis enn Ila. Dette gjelder alt fra mer bagatellmessige forhold som å få kaffe på termos på cella og tilgang til fuktighetskrem, hårskum og emballert pålegg til å slippe daglige nakenransakelser og fastholdning av armer gjennom luke når dører åpnes.

Breivik anklager også fengselsledelsen ved Ila for å hindre hans ytringsfrihet, for å gi han minimalt med aktivisering- og sosialiseringstilbud og for å utsette han for « fornedrende behandling (...) på daglig basis».

– Små forskjeller

– Hvorfor er det slike forskjeller i soningsforholdene mellom de to fengslene?

– I det store og det hele er soningsforskjellene ganske like. Noen bygningsmessige forhold gir noen forskjeller, sånn som ransakelser før og etter lufting. I Skien har han egen luftegård og slipper dette. De andre forholdene anser jeg som ganske små i den store sammenhengen, sier Sandlie.

Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra mener derimot det er en allment kjent oppfatning blant innsatte at det er bedre å sone ved Skien enn Ila.

– Skien er et moderne fengsel hvor det er tilrettelagt på en helt annen måte, sier Bæra.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus