Irans nye president må la handling følge ord

Iran har fått ny president. Hassan Rohani ble tatt i ed søndag. Foto: Morteza Nikoubazl / Reuters / NTB scanpix.
Iran har fått ny president. Hassan Rohani ble tatt i ed søndag. Foto: Morteza Nikoubazl / Reuters / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Irans nye president Hassan Rohani sier han vil bedre landets forhold til omverdenen. Vesten er spent på om handling følger ord.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rohani ble søndag tatt i ed som Irans president, dagen etter at han ble godkjent av landets reelle og øverste leder Ali Khamenei.

I en tale etter edsavleggelsen gjorde Rohani nok en gang et poeng av at han ønsker å styrke Irans posisjon internasjonalt.

– Den eneste måten å samarbeide med Iran på, er gjennom forhandlinger på likt grunnlag, gjensidig tillitsbygging, gjensidig respekt og mindre fiendtlighet, sa Rohani.

Han har kritisert forgjengeren Mahmoud Ahmadinejad for unødig å støte verdenssamfunnet fra seg. Ahmadinejads lite forsonlige stil bidro til å øke kløften mellom Iran og Vesten. Spesielt de aggressive utfallene mot Israel, sammen med Irans manglende vilje til åpenhet om sitt atomprogram, har skadet Irans ry og bidratt til de steile frontene med mot USA.

Kostbart

Striden har kostet landet dyrt. Internasjonale sanksjoner har de siste årene gjort det stadig vanskeligere for Iran å selge olje. Det har bidratt til at inflasjonen har skutt i været, mens valutaen rijal har mistet 70 prosent av sin verdi mot dollaren. Det merkes av folk flest, og Rohani sier hans regjering vil arbeide for «økonomisk redning».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hassan Rohani vant presidentvalget i Iran

Den nye presidenten har gjort det klart at han ikke vil være «ettergivende» overfor Vesten, men sa så sent som lørdag at han ønsker en mer konstruktiv tilnærming.

Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) kaller signalene positive.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg mener at det internasjonale samfunnet bør gi presidenten en sjanse til å vise at signalene er alvorlig ment, og at de vil bli omsatt i praktisk politikk, sier Barth Eide til Aftenposten.

Norges ambassadør Jens-Petter Kjemperud var til stede ved seremonien der Rohani ble tatt i ed søndag.

Atomsamtaler på vent

Også Tyskland følger med for å se om Rohanis uttalelser betyr at landet er villig til delta i konstruktive samtaler, sier utenriksminister Guido Westerwelle.

– Vi er forberedt på reelle samtaler. Vi vil vurdere Iran ut fra deres handlinger, påpeker han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Valg uten valgmuligheter i Iran

Tyskland deltar i forhandlingene om Irans atomprogram sammen med de fem vetomaktene i FN: Storbritannia, Kina, Frankrike, Russland og USA. En vestlig diplomat sa i forrige måned at landene som deltar i atomforhandlingene, håper iranerne vil utepeke et nytt lag med forhandlere.

Også USA strekker ut en hånd til den nye presidenten og sier de vil være en villig partner dersom Iran mener alvor og vil oppfylle sine internasjonale forpliktelser

– Innsettelsen av Rohani er en mulighet for Iran til å handle raskt for å løse verdenssamfunnets dype bekymring for Irans atomprogram, sa Jay Carney, talsmann for Det hvite hus.

– Vil ødelegge Israel

Men i Israel er reaksjonene på Rohanis innsettelse langt mindre imøtekommende.

– Irans president er kanskje byttet ut, men regimets mål er ikke endret, sier den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han viser til Rohanis uttalelser før helgen hvor han omtalte Israel som «et sår».

– Irans intensjon er å utvikle atomvåpen med det som mål å ødelegge staten Israel, sier Netanyahu.

Den eksiliranske paraplyorganisasjonen Nasjonalt råd for iransk motstand (NCRI) mener Rohanis ry som moderat er en illusjon.

– Å snakke om en moderat president i et Iran styrt av religiøs fascisme, hvor all makt og alle viktige institusjoner er kontrollert av den øverste lederen, er ingenting annet enn bedrag, sier NCRIs leder Maryam Rajavi.