Meny

Australia holder valg i september

Kevin Rudd overtok som statsminister i Australia for seks uker siden. Nå varsler han at det vil bli holdt valg til nasjonalforsamling 7. september. Foto: Tim Wimborne / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Australias statsminister Kevin Rudd har utlyst valg til søndag 7. september.
Australsk politikk:

* Det holdes valg på nasjonalforsamling i Australia 7. september.

* Sosialdemokratiske Labor har sittet i regjeringsposisjon siden desember 2007. Etter et jevnt valg i 2010, måtte partiet søke støtte hos uavhengige kandidater for å beholde makten.

* Julia Gillard ble Labors partileder i 2010 etter det som omtales som et kupp, og ble så Australias første kvinnelige statsminister. Hun ble erstattet av sin forgjenger Kevin Rudd i juni etter nok et bittert oppgjør mellom de to.

* Det konservative opposisjonspartiet Liberal Party, med Tony Abbott i spissen, leder på meningsmålingene. Partiet satt med makten i elleve år fram til valget i 2007.

«Det er i gang. For et øyeblikk siden møtte jeg generalguvernøren og ba henne om å oppløse nasjonalforsamlingen og utlyse føderalt valg 7. september», skrev Rudd i en epost til Labors velgere søndag.

«Australierne står nå overfor et valg. Og valget kunne ikke vært skarpere. Jeg har en positiv visjon om hva vårt land kan være», fortsatte han.

Rudd ble statsminister for annen gang for bare seks uker siden da han slo tidligere statsminister Julia Gillard i et oppgjør om ledervervet i Labor.

Les også: Australia stenges for båtflyktninger

Økonomiske vansker

Siden han tiltrådte, har Rudd allerede rukket å stramme inn asylpolitikken. Han har også varslet at at han vil erstatte en eksisterende avgift på utslipp av klimagasser med et kvotesystem likt det europeiske.

Ifølge Rudd vanskelige økonomiske tider er i vente i landet. Svekket økonomisk vekst i Kina er ifølge ham en viktig årsak til dette.

– Dette valget vil handle om hvem det australske folk stoler på at best kan lede dem gjennom vanskelige nye økonomiske utfordringer, sa Rudd i Canberra søndag da han holdt en pressekonferanse om valgutlysningen.

Men det er alt annet enn gitt at Rudd er den australierne stoler mest på. Det er tvert imot opposisjonsleder Tony Abbott fra De liberale som er i tet på meningsmålingene.

Les også:  Strammet inn asylpolitikken samme dag som han ble tatt i ed

Ligger tynt an

Labor har ikke råd til å gå tilbake i valget. Mister partiet bare ett mandat i nasjonalforsamlingen, kan regjeringsmakten gå tapt. Partiet har i dag 71 seter i forsamlingen, mot 72 for opposisjonen. I tillegg har De grønne ett sete, mens uavhengige politikere holder seks seter.

Under søndagens pressekonferanse innrømmet Rudd at valgkampen ville bli vanskelig.

Abbott sier på sin side at han ser fram til valget.

– Endelig er valget deres, og ikke Labors. Det er ikke valget til ansiktsløse menn, men deres valg, sier han.

Dersom han vinner valget, har Abbott lovet å fjerne en upopulær avgift på profitten fra kullgruver og jerngruver. Han vil også skrape klimaavgiften.

Comeback

I forrige valg i 2007 slo Rudd og Labor ut De liberale og statsminister John Howard. Abbott var den gang minister i Howards regjering.

Rudd overtok som statsminister i en ny Labor-regjering, men led et sviende nederlag Julia Gillard utfordret ham og vant partiledervervet i 2010.

Ifølge Rudd selv har australierne sett ham på det høyeste og det laveste.

– Jeg tror konsekvensen er at dere, det australske folk, kjenner meg ganske godt, med vorter og alt, sa han søndag.

Labor har fått et oppsving på gallupen etter at Rudd kom tilbake, men analytikere mener en valgseier er usannsynlig.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus