Meny

Treg politietterforskning bekymrer statsadvokaten

Statsadvokatembetet reagerte på hvor mange gamle saker det fant i skuffene da det undersøkte forholdene ved seksjon for volds- og seksualforbrytelser ved Oslo politidistrikt i mai. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Én av fem volds- og voldtektssaker hos Oslo-politiet har ligget i mer enn ett år. Statsadvokaten i Oslo er bekymret for den lange saksbehandlingstiden.

I fjor lovet justisminister Grete Faremo (Ap) raskere behandling av volds- og voldtektssaker. Hun viste til en rekke tiltak. Tall Aftenposten har innhentet, viser at utviklingen går motsatt vei. Bare i Oslo ligger 688 volds- og seksualforbrytelser som ikke er påtaleavgjort per mai 2013. 133 saker – én av fem – har ligget i mer enn ett år. I snitt går det 50 dager etter at sakene er ferdig etterforsket til politiet tar en avgjørelse om å reise påtale.

Statsadvokatembetet reagerte på hvor mange gamle saker det fant i skuffene da det undersøkte forholdene ved seksjon for volds- og seksualforbrytelser ved Oslo politidistrikt i mai.

– Sakene er blitt liggende fordi de hadde tapt kampen om prioritet mot nyere saker. Flere av sakene var blitt til dels overraskende gamle, skriver Oslo statsadvokatembete i tilsynsrapporten.

Selv om mange av sakene er kompliserte, store og vanskelige, mener statsadvokatene dette ikke er noen unnskyldning.

– Påtalegruppen bør analysere egne arbeidsrutiner for om mulig å kunne bidra ytterligere til at den totale saksbehandlingstiden på seksjonen kortes ned, mener statsadvokatene.

459 seksualforbrytelser ble etterforsket ved seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo i fjor.

I tillegg kommer grove voldssaker, drap og drapsforsøk. Målt i antall saker og alvorlighetsgrad er seksjonen en av de viktigste i politiet. Aldri før har flere voldtekter og seksuelle overgrep vært under etterforskning. Hittil i år er nivået omtrent like høyt, med over 30 nye saker i måneden.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus