Meny

Usikkerhet rundt mulig terrortrussel i Midtøsten

Jemenittisk politi ved et kontrollpunkt i nærheten av den britiske ambassaden i Sana lørdag. Fra søndag holder både Storbritannia, USA, Frankrike og Tyskland sine ambassader stengt i Jemen på grunn av en mulig terrortrussel i eller med utspring fra Jemen. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs etterretningstjeneste skal ha fått beskjed fra en pålitelig kilde om at en stor terroraksjon er underveis, og at teamet som skal utføre den er på plass, melder CBS News.

USAs nasjonale sikkerhetsråd møttes lørdag for å vurdere den mulige Al-Qaida-trusselen som har fått USA og andre vestlige land til å stenge en rekke ambassader i muslimske land fra søndag.

Møtet fant sted samtidig som Interpol sendt ut en global advarsel om fare for terroraktivitet etter at hundrevis av fanger har rømt fra fengsler blant annet i Irak, Libya og Pakistan.

USAs etterretningstjeneste skal ha fått beskjed fra en pålitelig kilde om at en stor terroraksjon er underveis, og at teamet som skal utføre den, er på plass, ifølge CBS News.

Les også: Fangeflukt gir terroralarm fra Interpol

Mangler mål

USAs utenriksdepartement utstedte fredag et globalt reiseråd hvor amerikanere ble advart om at al-Qaida og tilknyttede grupper kan ha planlagt angrep. Den mulige trusselen har ifølge anonyme etterretningskilder utspring fra Jemen, hvor Al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP) er aktiv.

Den mulige terrortrusselen er den mest konkrete, pålitelige trusselen på flere år, hevder CBS News.

Amerikanske etterretningsmyndigheter mangler imidlertid opplysninger om både dato, tidspunkt og mål for angrepet. Det skal være grunnen til at de har tatt det drastiske steget med å stenge så mange ambassader og konsulater søndag og mandag, melder TV-kanalens nettside.

Også Storbritannia, Tyskland og Frankrike har stengt sine utenriksstasjoner i Sana, og Jemen har satt sine sikkerhetsstyrker i forhøyet beredskap.

Les også: USA frykter terrorplaner fra Jemen

Al-Qaida-snakk

The New York Times siterte lørdag anonyme amerikanske tjenestemenn på at etterretningen blant annet består av kommunikasjon fanget opp mellom høytstående Al-Qaida-medlemmer. De skal ha diskutert planer for angrep i Midtøsten eller Nord-Afrika.

– Dette var langt mer enn det vanlige snakket, sier en kilde i Washington til avisen.

President Barack Obamas nasjonale sikkerhetsråd møttes lørdag for å diskutere den mulige trusselen. Obama sikkerhetsrådgiver Susan Rice ledet møtet, hvor blant andre utenriksminister John Kerry og forsvarsminister Chuck Hagel deltok sammen med sjefene i etterretningstjenestene CIA, FBI og NSA og USAs FN-ambassadør.

Fengselsangrep

Obama selv var ikke til stede, men han har bedt sine sikkerhetsrådgivere om å «ta alle hensiktsmessige skritt for å beskytte amerikanere i lys av en mulig trussel på eller med utspring fra Den arabiske halvøy», heter det i en uttalelse.

Presidenten har mottatt hyppige oppdateringer i løpet av den siste uken på alle aspekter ved den mulige trusselen samt USAs beredskapstiltak, opplyser Det hvite hus.

Den internasjonale politiorganisasjonen Interpol mistenker at al-Qaida kan ha stått bak flere av fengselsangrepene som har satt hundrevis av terrorister og andre kriminelle fri i blant annet Irak, Libya og Pakistan den siste tiden.

Norge stenger ikke

USA har besluttet å stenge 21 ambassader og konsulater fra Algerie og Bangladesh søndag og mandag.

Norske myndigheter har også mottatt informasjon om økt fare for terroranslag i Midtøsten og Nord-Afrika den kommende tiden og har styrket sikkerheten ved flere ambassader, opplyste pressevakt Frode Andersen i Utenriksdepartementet til NTB lørdag.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus