Meny

Takket nei til Navarsetes angrepille

Venstre-leder Trine Skei Grande takket plent nei til angrepillene som ble satt foran henne av Liv Signe Navarsete i oljedebatten i Lofoten lørdag Der stilte seks de seks partiene som er olljemotstandere med sine partiledere som SVs Audun Lysbakken (t.v.), mens Nikolai Astrup (t.h) og stortingsrepresentanter debatterte for Høyre, Frp og Ap. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senterpartileder Liv Signe Navarsete ble kontant avvist da hun under lørdagens store oljedebatt i Lofoten tilbød KrF og Venstre angrepille og invitt inn i sentrum.

– Dette ser ut som B-vitaminer, kvitterte Venstre-leder Trine Skei Grande som heller enn å bli med Sp inn mot sentrum ser for seg å ta Audun Lysbakkens rolle som bremsekloss for oljeutvinning i en ny regjering.

Seks mot tre

Det var småpartiene som dominerte arenaen da Natur og Ungdom arrangerte folkemøte og partidebatt i et sommervarmt Kabelvåg lørdag ettermiddag. Seks partiledere som alle kjempet om å være mest mot å slippe til oljeindustrien i Lofoten Vesterålen og Senja, sparret mot tre stortingsrepresentanter fra de tre store.

– Jeg vet ikke om Jens Stoltenberg, Erna Solberg og Siv Jensen ikke synes dette er viktig nok, eller om de vegrer seg for å møte oljemotstanderne, sier Natur- og Ungdom-leder Silje Lundberg til NTB.

Jesus sikker

Hun ledet oljedebatten sammen med moderorganisasjonens leder Lars Haltbrekken. På det godt besøkte folkemøtet, satt programerklæringene løst til stadig bifall fra oljemotstanderne som fylte torget i Kabelvåg.

– Hvis det er ett sted på planeten der vi ikke skal bore – er det akkurat her, proklamerte Trine Skei Grande.

Men hun ble overgått av KrF-leder Knut Arild Hareide som ikke lot det være noen tvil om hva Jesus ville sagt til å starte boring i den «mest fantastiske og sårbare naturen vi har».

Kan avgjøre

Hareide påpekte at akkurat olje kan være med å gi retningen for Erna Solberg i mulige regjeringsforhandlinger til høsten.

– Oljen kan være katalysatoren som bestemmer om hun skal slutte seg sammen med oss og Venstre i et vern av Lofoten, Vesterålen og Senja, eller om hun skal lene seg mot Frp for å bygge ut, sa Hareide.

Høyres stortingsrepresentant Nikolai Astrup kom ikke med noen avklaring om hvor partilederens veivalg ville ende. Men han la seg på samme linje i hovedspørsmålet som Ap-kollega Eirin Sund. De vil begge konsekvensutrede, og så ta stilling til om Lofoten, Vesterålen og Senja skal åpnes for oljevirksomhet.

Les også: Ap-landsmøtet sier ja til konsekvensutredning i nord

Partivalg

Venstre og SVs partiledere gikk sammen i en felles oppfordring om å la oljeboring være så viktig at det også må telle for partivalg innenfor blokkene.

– Er det slik at du ønsker at Erna skal bli statsminister, bør du stemme på Trine. Vil du at Jens blir sittende, stemmer du på meg, oppfordret Audun Lysbakken som sa seg stolt over at SV og Senterpartiet har hindret åpningsprosessen til nå.

Næringsutvikling

Den eneste fra de tre store partiene som utilslørt gikk inn for en åpning var Fremskrittspartiets Kenneth Svendsen. Og han vil gjøre det av hensyn til næringsutvikling og for å gi folk i området flere bein å stå på.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus