Meny

Mugabe (89) får fem nye år som president

Zimbabwes president Robert Mugabe kan glede seg over at partiet hans ZANU-PF får kvalifisert flertall i nasjonalforsamlingen. Foto: Philimon Bulawayo / Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utfordreren Morgan Tsvangirai varsler at han vil gå til domstolene etter at president Robert Mugabe ble erklært som seierherre ved valget i Zimbabwe. Både EU og USA kritiserer valget skarpt.

Mugabe vant 61 prosent av stemmene i presidentvalget, ifølge Zimbabwes valgkommisjon. Mugabe (89) har sittet ved makten i landet i 33 år og skal altså nå få fem nye år i presidentstolen.

Mugabes utfordrer Morgan Tsvangirai fikk 33,9 prosent av stemmene, ifølge de offisielle tallene.

Hans parti ZANU-PF har dessuten fått over to tredelers flertall i nasjonalforsamlingen, ifølge de offisielle resultatene som ble lagt fram lørdag. Partiet fikk 150 av de 210 setene.

– Fusk

Morgan Tsvangirai avviser valget som fusk og varsler at han vil forfølge saken i retten. På en pressekonferanse lørdag sa en oppbrakt statsminister at det var hans parti MDC som var den rettmessige vinneren av valget.

– Jeg trodde dette valget skulle løse den politiske krisen. Det har det ikke gjort, det har kastet landet tilbake til der det var, sa Tsvangirai, som inngikk en maktdelingsavtale med Mugabe etter det omstridte valget i 2008.

Nå vil MDC boikotte regjeringsinstitusjonene, erklærte statsministeren lørdag.

Samme dag ble det også kjent at ett av de ni medlemmene i kommisjonen har trukket seg fordi han mener valget ikke kan sies å være rettferdig.

– Jeg hadde et visst håp om at hele prosessens integritet kunne reddes. Men det skjedde ikke, og dermed besluttet jeg å gå av, skriver Mkhululi Nyathi i et brev som nyhetsbyrået AFP har sett. Brevet er sendt både til Mugabe og Tsvangirai.

EU-kritikk

EU slutter seg til kritikken av valget.

– EU er bekymret for påståtte uregelmessigheter og rapporter om mangelfull deltakelse, så vel som svakhetene ved valgprosessen og mangelen på gjennomsiktighet. EU vil følge utviklingen og samarbeide tett med sine internasjonale partnere i ukene som kommer, sa utenrikssjef Catherine Ashton lørdag.

Les også: Tsvangirai kaller valget en farse

Utenriksminister William Hague i den tidligere kolonimakten Storbritannia sier han har alvorlige innvendinger mot gjennomføringen av valget, og ber om at anklager om uregelmessigheter bli grundig etterforsket.

USA Er også krass i sin kritikk lørdag:

– USA tror ikke på at resultatene på troverdig vis uttrykker det zimbabwiske folks vilje, sier utenriksminister John Kerry.

Verken EU eller andre vestlige land fikk sende observatører til Zimbabwe, men valget har vært fulgt av afrikanske organisasjoner.

Observatører fra Den afrikanske union (AU) har erklært at valget var fritt og rettferdig, mens utsendinger fra Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika (SADC) ikke har konkludert like tydelig.

En zimbabwisk organisasjon, ZESN, har hevdet at mange velgere i byene ble avvist i valglokalet. Tsvangirai henter mye av sin støtte i byene. Samtidig har det blitt meldt at to millioner mennesker som ikke lenger lever, var listet i valgmanntallet.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus