Meny

Fangeflukt gir terroralarm fra Interpol

Blant ambassadene som stenges søndag, er USAs ambassade i Jemen. Også Tyskland og Storbritannia varsler at de vil stenge sine ambassader i landet på grunn av sikkerhetshensyn. Foto: Reuters/NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Interpol har sendt ut en global advarsel om fare for terroraktivitet etter at hundrevis av fanger har rømt fra fengsler blant annet i Irak, Libya og Pakistan.

Interpol ber sine medlemsland hjelpe til med å finne ut om rømningsaksjonene i fengsler i ni land de siste månedene, kan være koordinert.

Den internasjonale politiorganisasjonen mistenker at al-Qaida kan ha stått bak flere av rømningene.

– Hundrevis av terrorister og andre kriminelle har rømt de siste månedene, skriver Interpol i en pressemelding.

Stengte ambassader

Advarselen blir sendt ut dagen etter at USA sendte ut en terroradvarsel og stengte 21 ambassader, fra Algerie til Bangladesh, fordi landet frykter terroraksjoner.

Trusselen skal ha utspring i Jemen, der al-Qaida på den arabiske halvøy har fått fotfeste. Både USA, Storbritannia, Frankrike og Tyskland har sagt at de stenger sine ambassader i hovedstaden Sana søndag og mandag.

Les også: USA frykter terrorplaner fra Jemen

Norske tiltak

Norske myndigheter har også mottatt informasjon om økt fare for terroranslag i Midtøsten og Nord-Afrika den kommende tiden og har styrket sikkerheten ved flere ambassader.

Informasjonen norske myndigheter har mottatt, indikerer at Al-Qaida, eller tilknyttede organisasjoner, planlegger aksjoner i Midtøsten og Nord-Afrika.

– Det er informasjon vi tar svært alvorlig, sier Frode Andersen, pressevakt i UD.

– Vi følger situasjonen fortløpende. Vi har ikke stengt noen ambassader enda, men har iverksatt ekstra sikkerhetstiltak ved ambassader i området, sier Frode O. Andersen til NTB.

Han utelukker ikke at det kan bli aktuelt å stenge ambassader den nærmeste tiden.

– Den informasjonen vi mottar, er informasjon vi tar svært alvorlig, sier han.

USA har sendt ut en reiseråd der det advares om faren for terrorangrep mot kollektivtrafikk eller annen infrastruktur som brukes av turister.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus