Meny

Kriminelle kan få opphold gjennom familiegjenforening

De siste årene har Utlendingsdirektoratets eksklusjonsenhet fratatt 59 personer flyktningstatus fordi de skal ha begått tortur, krigsforbrytelser og annen alvorlig kriminalitet i hjemlandet. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kriminelle asylsøkere kan fratas flyktningstatusen, men et smutthull i regelverket for familieinnvandring, gjør at krigsforbrytere likevel kan få opphold i Norge.

Mens en rekke andre europeiske lands lovverk kan hindre at personer som har begått alvorlig kriminalitet i hjemlandet får opphold, mangler Norge en slik eksklusjonsparagraf i regelverket for familiegjenforening, skriver Bergens Tidende.

– Vi er ikke interessert i denne typen hull i vårt kontrollregime. Dette er noe vi vil gripe fatt i med én gang, sier statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justis- og beredskapsdepartementet.

De siste årene har Utlendingsdirektoratets (UDI) eksklusjonsenhet fratatt 59 personer flyktningstatus fordi de skal ha begått tortur, krigsforbrytelser og annen alvorlig kriminalitet i hjemlandet. De mister dermed retten til opphold, men Norge kan ikke sende dem hjem fordi flyktningkonvensjonen verner mot retur til områder hvor de risikerer forfølgelse.

De 59 ble avslørt gjennom en egen kontrollenhet i UDI. Familiegjenforeningssaker blir imidlertid ikke kontrollert på samme måte, selv om over 10.000 personer årlig får opphold i Norge på dette grunnlaget. Personene skriver under en egenerklæring om at de ikke har begått straffbare handlinger og sjekkes opp mot internasjonale strafferegistre før de får opphold.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus