Meny

Al-Qaida anklager USA for Mursis fall

Tilhengere av Egypts avsatte president Mohamed Mursi demonstrerer i Kairo tidligere denne uken. Al-Qaidas leder mener USA hadde en finger med i spillet da hæren fjernet ham fra makten 3. juli. Foto: Amr Abdallah Dalsh / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Al-Qaida-leder Ayman al-Zawahri anklager USA for å ha inngått en sammensvergelse med den egyptiske hæren om å styrte Egypts president Mohamed Mursi.

Mursi fra den islamistiske bevegelsen Det muslimske brorskap ble avsatt av hæren 3. juli etter omfattende folkelige demonstrasjoner mot hans styre.

– Korsfarere, sekulære og den amerikaniserte hæren inngikk ved hjelp av penger fra Golfen og amerikanerne en sammensvergelse om å styrte Mohamed Mursis regjering, sier Zawahri i et lydopptak publisert på ytterliggående islamistiske nettsider.

Koptisk stat

Det er første gang terrorlederen, som selv er egypter, kommenterer kuppet i Egypt. I det 15 minutter lange opptaket anklager Zawahri også koptere, som utgjør Egypts kristne minoritet, for å støtte maktovertakelsen i et forsøk på å oppnå en koptisk stat.

Også visepresident Mohamed ElBaradei i overgangsregjeringen får gjennomgå. Nobelprisvinneren, som var opposisjonsleder under Mursis tid ved makten, er amerikanernes utsending, hevder al-Qaida-lederen.

Les også: Mursi-tilhengere trosser trusler om fjerning

Kritikk

Zawahri kritiserer videre Det muslimske brorskap for å ikke å ha gjort et godt nok forsøk på å innføre islamsk lov i Egypt. Mursi var mer opptatt av å tilfredsstille USA, mener han og sier Brorskapet må gi opp demokratiet og jobbe for islamsk lov.

– Vi må innrømme at legitimitet ikke ligger i valg og demokrati, men ligger i sharia, sier Zawahri.

Før han ble leder i al-Qaida, tilhørte Zawahri den militante islamistiske gruppa Islamsk jihad i Egypt.

Les også: - Terrorister drept på Sinaihalvøya

Frykt

Over 250 personer er blitt drept i Egypt i uroen som har fulgt Mursis avgang.

Det muslimske brorskap og Mursis tilhenger har gjennomført flere demonstrasjoner. Det er frykt for nye blodsutgytelser etter at innenriksdepartementet har truet med å gripe inn mot demonstrantene.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus