Meny

USA frykter terrorplaner fra Jemen

Blant ambassadene som stenges søndag, er USAs ambassade i Jemen. Også Tyskland og Storbritannia varsler at de vil stenge sine ambassader i landet på grunn av sikkerhetshensyn. Foto: Reuters/NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere land stenger sine ambassader i Jemen etter at USA besluttet å stenge over 20 utenriksstasjoner på grunn av en mulig terrortrussel med utspring i landet.

Både USA, Storbritannia og Tyskland varsler at de kommer til å stenge sine ambassader i hovedstaden Sana søndag og mandag.

– Vi er spesielt bekymret for sikkerhetssituasjonen i de siste dagene av ramadan og inn mot id, heter det i en uttalelse fra det britiske utenriksdepartementet, som referer til den muslimske fastemåneden som tar slutt neste uke.

Les også: USA varsler om mulig al-Qaida-angrep

Obama informert

USAs utenriksdepartement utstedte fredag et globalt reiseråd hvor amerikanere ble advart om at al-Qaida og tilknyttede grupper kan ha planlagt angrep i august.

– Hensikten er å angripe vestlige, ikke bare amerikanske interesser. Det er en betydelig strøm av trusler og vi reagerer på dem, sier USAs forsvarssjef Martin Dempsey til ABC News i et intervju som sendes førstkommende søndag.

President Barack Obama har beordret at «alle hensiktsmessige tiltak» iverksettes for å beskytte amerikanere i møte med den mulige trusselen, opplyser en kilde i Det hvite hus.

– Presidenten oppdateres på en mulig trussel på eller med utspring fra Den arabiske halvøy, sier den anonyme kilden til nyhetsbyrået AFP.

Les også: Al-Qaidas nestleder i Jemen bekreftet drept av drone

Al-Qaida i Jemen

Det amerikanske reiserådet er basert på den samme etterretningsinformasjonen som fikk USA til å beslutte at 21 ambassader og konsulater, fra Algerie til Bangladesh, skal stenges fra søndag av.

Faren skal være spesielt stor i Midtøsten og Nord-Afrika, heter det. En kilde sier til CNN at trusselen er «troverdig og alvorlig».

Anonyme kilder i det amerikanske sikkerhetsvesenet sier trusselen er knyttet til Al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP), som har base i Jemen. Noe konkret mål skal ikke være kjent, utover at vestlige interesserer er spesielt utsatt.

Ifølge reiserådet er det fare for et terrorangrep mot kollektivtrafikk eller annen infrastruktur som anvendes av turister.

Les også: - Dette er verdens verste land

Sikkerhetshensyn

Lederne i Kongressen ble fredag informert om trusselen.

– Det er svært liten tvil om at det dreier seg om noe alvorlig, sier kongressmedlem Peter King, som sitter i komiteen for antiterror og etterretning i Representantenes hus, til CNN.

Britiske myndigheter oppfordrer sine statsborgere om å forlate Jemen umiddelbart på grunn av frykt for økende vold, og advarer om at briter som trosser advarselen ikke vil kunne stole på konsulær hjelp dersom de får behov for det.

Stengingen skjer ikke på grunn av konkrete trusler, men av hensyn til sikkerheten, heter det.

De amerikanske utenriksstasjonene som stenges fra søndag av, ligger i De forente arabiske emirater, Algerie, Jordan, Egypt, Irak, Saudi-Arabia, Djibouti, Bangladesh, Qatar, Afghanistan, Sudan, Kuwait, Bahrain, Oman, Mauritania, Jemen og Libya.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus