Meny

Valgforsker: Høyre stanger i taket

Høyre-leder Erna Solberg har allerede sikret seg så å si alle sine velgerreserver, mener valgforsker Frank Aarebrot. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Borgerlig valgseier, men intet flertall for Høyre og Fremskrittspartiet alene. Det er spådommen fra valgforsker Frank Aarebrot en snau måned før valget.

– Sannsynligheten er liten for at de rødgrønne vinner valget for tredje gang. Men Arbeiderpartiet har fortsatt en god mulighet til å beholde statusen som landets største parti, sier Aarebrot til NTB.

Han mener Høyre stanger i taket og i langt mindre grad enn Ap har velgerreserver å mobilisere. Årsaken er en skyhøy lojalitetsprosent på nærmere 90.

– Alle partier har et potensial for å hente ned fra gjerdet velgere som sympatiserer med dem, men det er neppe snakk om mange for Høyres del. Partiet risikerer et svakere valgresultat enn målingene viser, ikke fordi det mister velgere, men fordi de som nå er usikre bestemmer seg, fortsetter Aarebrot.

Les også: Solberg lover raskere veibygging med ny regjering

– Tre scenarier

Mens Aarebrot er åpen om sine Ap-sympatier, har statsviter og valganalytiker Svein Tore Marthinsen heller aldri lagt skjul på sin støtte til Høyre. Og han er ikke like pessimistisk på Erna Solbergs vegne som professoren i Bergen.

– Høyre kan fortsatt vinne flere velgere, både fra andre partier, fra velgere som ikke stemte sist og fra tidligere hjemmesittere. Husk også på at Høyre ofte vektes ned på målingene. Det siste råtallet jeg så, ga Høyre hele 38 prosent, anfører Marthinsen i en artikkel på Minervas nettsider.

Ifølge ham er det tre aktuelle valgscenarier. Det første er at valget blir jevnt, det andre at det blir en grei borgerlig valgseier og det tredje at vi vil stå overfor et blått valgskred, slik enkelte målinger har antydet.

Selv tror Marthinsen mest på alternativ nummer to.

– Ap har fortsatt Norges beste valgkampapparat, selv om Høyre matcher det bedre nå. Får man dratt det i gang for fullt, samtidig som drahjelpen fra LO kommer, og man lykkes noenlunde med sakene, så bør partiet kunne løfte seg godt over 30, sier han.

Les også: Erna Solberg har fått livvakt igjen

– Spennende

Juli er en knusktørr måned når det gjelder meningsmålinger. Bare fire landsdekkende målinger ble gjennomført, den siste helt tilbake til 8. juli.

– Juli-målinger er notorisk upålitelige. Og tørken gjør selvsagt at det blir svært spennende å se augustmålingene som kommer nå. Utviklingen i snittmålingene fra juni til august har tradisjonelt fortalt en god del om tendensen fram mot valgdagen, sier Aarebrot.

Valgforskeren forteller at man i slike sammenligninger ofte har kunnet peke ut tre partier som valgkampens klare tapere og tre andre som klare vinnere.

– To av de tre partiene som har gjort en dårlig valgkamp, ender også opp med å gjøre et dårlig valg. Tilsvarende øker to av de tre vinnerne sin oppslutning i valget, sammenlignet med målingene.

Det han selv beskriver som en normalutvikling fra sommeren og fram til valget, vil ifølge Aarebrot gi følgende resultat:

– Det blir et regjeringsskifte, men Høyre og Frp er avhengige av støtte fra KrF og Venstre.

Les også: Erna har aldri vært mer populær

Tre minipartier

En mandatsimulering som Svein Tore Marthinsen har gjennomført på bakgrunn av de fire landsmålingene i juli, viser en annen slående side ved valgresultatet slik det kan avledes fra situasjonen i øyeblikket: Stortinget kan ende opp med tre enmannsgrupper fra Oslo – Bjørnar Moxnes for Rødt, Heikki Eidsvoll Holmås for SV og Rasmus Hansson for Miljøpartiet De Grønne.

– Miljøpartiet De Grønnes oppsving er kanskje det aller mest interessante. Partiet kan være i ferd med å få sitt virkelig store gjennombrudd, sier han.

Heller ikke Marthinsen tror de rødgrønne vil klare å heve seg såpass at en ny valgseier er innen rekkevidde.

– Det virker for langt fram på bare en måned, særlig er jeg skeptisk til at SV kan løfte seg nevneverdig – situasjonen virker ytterst kritisk for partiet, sier han.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus