Meny

Sjekk ut de norske undervannsvulkanene

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell er begeistret over funn av undervannsvulkaner.

Torsdag ble det kjent at forskere ved Universitetet i Bergen (UiB) har funnet en 1.500 kilometer lang vulkansk fjellkjede på havbunnen utenfor Svalbard.

Forskerne har hittil oppdaget 50 nye dyrearter bare i de vulkanske områdene, og funnene blir betegnet som en «månelanding i dyphavet».

Se de vakre undervannsbildene øverst i saken.

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell har sett de unike bildene og er tydelig begeistret.

– Jeg kommer til å sette i gang arbeidet i Miljøverndepartementet for å vurdere nøyere hvordan vi kan ta vare på disse områdene. Tanken på at vi kan ha spektakulære undervannsparker er fantastisk, men fordi vi vet for lite om dette, ligger det litt frem i tid, sier Solhjell til universitetets egen hjemmeside.

Solhjell forteller at forvaltningsplanen for Norskehavet skal oppdateres i 2014, og at hva de skal gjøre med vulkanområdet, vil være et naturlig steg i prosessen.

Leder av Senter for geobiologi på UiB mener at området burde vernes.

– Vi må se på miljøkonsekvenser av en industrialisering av dyphavene. Vi er av den oppfatningen at Lokeslottet er så unikt at det bør vernes. Det er veldig sårbare miljøer, sier han.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus