Meny

Kun halvparten av tiåringene kan svømme 200 meter

Norges Svømmeforbund er bekymret for nivået på svømmeundervisningen. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare halvparten av norske tiåringer klarer å svømme 200 meter, og det er store mangler i svømmeundervisningen.

I Oslo, der andelen barn som ikke kan svømme trolig er høyest i landet, får elevene bare ti timer svømmeundervisning i løpet av barneskolen, mens Tromsø-elevene får 45 timer, skriver Klassekampen.

At kun halvparten av landets tiåringer kan svømme 200 meter eller mer, kommer fram i en undersøkelse utført av Ipsos for Norsk Svømmeforbund og Gjensidigestiftelsen. Blant femteklassinger med minoritetsbakgrunn oppgir 17 prosent at de ikke kan holde seg flytende i det hele tatt.

Mens et flertall lærer å svømme av foreldrene, er elever med foresatte fra asiatiske og afrikanske land overrepresentert blant dem som lærer å svømme på skolen.

President Per Rune Eknes i Norges Svømmeforbund er bekymret.

– For å lære å svømme trenger elevene i snitt 45 timer i løpet av et år. For å regnes som svømmedyktig mener vi at man blant annet bør kunne svømme 200 meter, sier Eknes til Klassekampen.

Camilla Strandskog (H), byrådssekretær for kunnskap og utdanning i Oslo kommune, mener ti timer svømmeundervisning er nok for mange elever.

– For noen elever er ti timer undervisning tilstrekkelig. Dette vil nok særlig gjelde elever som svømmer mye på fritiden, og får hjelp av foreldre eller andre til å lære å svømme, sier Strandskog.

Så langt i år har 59 personer druknet her i landet. Til samme tid i fjor var antallet drukninger 33.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus