Meny

59 fratatt flyktningstatus etter kriminalitet i hjemlandet

Tone Loge Tveter, fungerende avdelingsdirektør i UDI, sier at flere av de som fratas flyktningstatus får opphold i Norge likevel. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at en egen eksklusjonsenhet ble opprettet av Utlendingsdirektoratet i 2009, har den fratatt 59 personer flyktningstatus fordi de skal ha begått tortur, krigsforbrytelser og annen alvorlig kriminalitet i hjemlandet.

Personer som blir fratatt flyktningstatusen, mister retten til oppholdstillatelse i Norge, men Norge kan ikke sende dem hjem og UDI vil ikke si hvor mange av dem som fortsatt befinner seg i Norge, skriver Aftenposten.

Flyktninger har gjennom flyktningkonvensjonen vern mot retur til områder hvor de risikerer forfølgelse. Det gjelder også de 59 UDI har ekskludert fordi de skal ha begått alvorlige forbrytelser i hjemlandet. I likhet med mulla Krekar blir dermed mange av dem værende i Norge.

Internasjonale forpliktelser

– Mange av dem som ekskluderes, risikerer forfølgelse i hjemlandet, og Norge har etter internasjonale konvensjoner forpliktet seg til ikke å sende noen til tortur, drap og forfølgelse. Derfor får mange av dem midlertidig oppholdstillatelse på seks måneder, som vurderes på nytt hver sjette måned for å se om behovet for beskyttelse fremdeles er der. Mange får denne tillatelsen, sier fungerende avdelingsdirektør Tone Loge Tveter i asylavdelingen i UDI.

16 av de 59 sakene gjelder forbrytelser mot menneskeheten. Fire omhandler krigsforbrytelser. 17 saker omhandler irakiske flyktninger som skal ha støttet eller deltatt i forbrytelser i regi av Saddam Husseins Baath-parti, eller utført tortur, drap og ulovlig fangehold.

Åtte personer fra Eritrea skal ha medvirket til tortur eller i angrep på etiopiske styrker og krigsfanger. To av seks statsløse palestinere skal ha skutt raketter inn i Israel.

Kan jobbe

De som fortsatt oppholder seg i Norge, må melde seg for politiet hver sjette måned, for at saken skal bli vurdert på ny, skriver Bergens Tidende.

Kan de fortsatt ikke returneres, får de fornyet oppholdet med ytterligere seks måneder. De har da rett til å jobbe.

– Vi ønsker i utgangspunktet ikke at disse personene skal være her. Men faren ved retur kan vedvare i årevis og derfor tar det ofte lang å returnere dem, sier statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justis- og beredskapsdepartementet.

Terje Einarsen, professor og ekspert i flyktningrett ved Universitetet i Bergen, sier det er opprettet svært få eller ingen straffesaker mot personer som er blitt fratatt flyktningstatusen – til tross for de alvorlige anklagene.

Ifølge Einarsen kan personer som har begått krigsforbrytelser eller forbrytelser mot menneskeheten før 2008, ikke tiltales for dette.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus