Meny

Obama åpner for å endre spionprogram

USAs president Barack Obama. Foto: REUTERS/Larry Downing/NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Barack Obama skal være rede til å gjøre endringer i landets omstridte overvåkingsprogrammer.

Det kunngjorde Obama under et møte med folkevalgte i Kongressen torsdag, opplyser en av senatorene som deltok på møtet.

Presidenten begrunner den mulige justeringen med behov for å gjenopprette borgernes tillit til programmene og å sikre at overvåkingen ikke bryter med hensynet til personvernet.

– Vi forstår at det amerikanske folk virkelig føler behov for å vite hva som skjer nå, hva som har skjedd tidligere og at de trenger forsikringer om at privatlivet deres ikke krenkes, sier senator Saxby Chambliss som deltok på møtet med presidenten torsdag.

– Vi må finne måter å gjøre dette programmet mer åpent, legger han til.

I kjølvannet av Edward Snowdens avsløringer om de amerikanske overvåkingsprogrammene, har det rast en debatt i USA om hvor omfattende myndighetene bør ha lov til gripe inn i folks privatliv i arbeidet med å sikre landet mot angrep.

Dokumenter lekket til The Guardian viser hvordan den amerikansk etterretningen NSA gjennom programvaren Xkeyscore kan følge «nesten alt en bruker gjør på nettet».

Enorme databaser med epost, chattehistorikk og surfestatistikk finnes bare et tastetrykk unna for analytikerne fra NSA, ifølge den britiske avisa

Obama innkalte torsdag til et møte om overvåkingsprogrammene for å høre synspunkter fra programmets tilhengere og motstandere, opplyser Det hvite hus.

– Vi vet ikke ennå hvilke endringer som vil bli gjort, sier senator Chambliss.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus