Flere hundre vulkaner funnet utenfor Norge

Flere hundre vulkaner funnet utenfor Norge
Flere hundre vulkaner funnet utenfor Norge
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere har funnet en 1.500 kilometer lang vulkansk fjellkjede på havbunnen utenfor Svalbard, som inneholder både ukjente dyrearter og store verdier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fjellkjeden strekker seg fra Jan Mayen til Framstredet mellom Svalbard og Grønland. Funnet, som er gjort av forskere ved Universitetet i Bergen, ble presentert for miljøvernminister Bård Vegar Solhjell torsdag, skriver Bergens Tidende.

Rektor Dag Rune Olsen kaller funnene en «månelanding i dyphavet».

– Her møtes 1.200 grader varm magma og iskaldt vann. Flere av vulkanene er aktive, og du merker det når de er i gang. Men noen har også dødd ut, og disse har store opphopninger av metaller, sier Rolf Birger Pedersen, universitetsprofessor ved universitetets Senter for Geobiologi.

Les mer: Sjekk ut de norske undervannsvulkanene her

Metallene kan ha en verdi på flere milliarder kroner, ifølge forskerne.

– Kunnskapen om havområdene er det viktigste her, og eventuelle næringsinteresser ligger langt fram i tid. Men jeg føler meg rimelig trygg på at det vil være interesse fra det offentlige å styrke forskningen her, sier Solhjell.

I området, som inntil nylig var en hvit flekk på kartet, har forskerne funnet 50 nye arter, hundrevis av vulkaner og organismer som kan brukes i medisinsk forskning.

Ifølge TV 2 har utforskningen av området, som heter Lokeslottet, har pågått siden 1997.

Les også: Fant diamanter i Nord-Norge