Meny

Fengselsdom mot Berlusconi opprettholdes

NY SMELL: Silvio Berlusconi i senatet i Roma. (Foto: Remo Casili / Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Italias høyesterett opprettholder en fengselsdom mot Silvio Berlusconi for skattesvindel. Men den tidligere statsministeren får beholde sine politiske verv inntil videre.

Berlusconi ble i fjor dømt til fire års fengsel, hvorav ett ubetinget, for skatteunndragelser gjennom mediekonsernet Mediaset. Han ble også idømt fem års utestengelse fra italiensk politikk.

Nå har høyesterett avgjort at fengselsdommen mot Berlusconi skal opprettholdes, men at dommen om utestengelse fra politikken må revurderes. Dermed kan Berlusconi inntil videre fortsette som senator og leder i partiet PdL.

Selv lover Berlusconi å fortsette å kjempe.

– Denne dommen er fullstendig grunnløs og vil frata meg min personlige frihet og mine politiske rettigheter, sier han.

Fare for politiske ringvirkninger

Det er usannsynlig at Berlusconi vil havne bak lås og slå, ettersom Italia vanligvis skåner personer over 70 år fra kortere fengselsdommer.

Men dommen kan få konsekvenser for statsminister Enrico Letta og hans regjering. Letta er avhengig av støtte fra Berlusconis høyreparti PdL i nasjonalforsamlingen.

Berlusconi har tidligere sagt at resultatet av rettssaken ikke skal få konsekvenser for regjeringen, men mange tror utfallet blir et annet, ifølge avisen Financial Times. Flere i Berlusconis parti har sagt at de vil sørge for regjeringens fall dersom dommen opprettholdes.

Både statsministeren og president Giorgio Napolitano ber nå politikerne i landet om å bevare roen.

– Italia trenger å gjenfinne roen og samholdet i avgjørende viktige institusjonelle saker hvor det i altfor lang tid har vært splittelse og manglende evne til å iverksette reformer, sier Napolitano.

– Veien fram er respekt for rettsvesenet og dets dommer. For landets beste er det nødvendig med ro, sier Letta.

Bakgrunn: Silvio Berlusconi dømt til syv års fengsel

Demonstrasjoner

Utenfor høyesterett i Roma samlet en liten gruppe demonstranter seg for å feire torsdag kveld. Én av dem sprettet en flaske champagne og viste fram et bilde av Berlusconi i fengsel med påskriften «Slik ønsker vi Berlusconi».

Samtidig samlet tilhengere av Berlusconi seg i nærheten av politikerens luksuriøse bolig i Roma. «Silvio! Silvio!» ropte de.

Blant politiske ledere er meningene delte. Beppe Grillo, som leder den populistiske Femstjernersbevegelsen, hevder Berlusconi er politisk «død».

– Domfellelsen er som Berlinmurens fall i 1989, sier han.

Berlusconis forsvarere varsler på sin side at de ikke vil gi opp.

– Vi vil overveie og forsøke alle muligheter, inkludert europeiske institusjoner, for å sikre at denne urettferdige dommen endres radikalt, sier de.

Usannsynlig med fengsel

Berlusconi ble også dømt i en annen sak i juni. Da fikk han sju års fengsel for å ha misbrukt sin stilling som statsminister og for å ha kjøpt seksuelle tjenester fra en mindreårig. Han kalte dommen «ekstrem» og lovet å kjempe videre.

Når det gjelder skattedommen, mener juridiske eksperter at det uansett er usannsynlig at 76-åringen vil måtte sone i fengsel.

I stedet kan det bli snakk om ett år med samfunnstjeneste eller i husarrest.

Berlusconi er blitt dømt flere ganger tidligere, men har i alle tilfeller sluppet å se innsiden av en fengselscelle, noen ganger fordi dommene har falt ved ankebehandling, andre ganger fordi sakene er blitt foreldet.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus