Meny

– Makrellbestanden tømmer havet for mat

DOMINERER: Havforskere er bekymret for at makrellbestanden i Norskehavet spiser havet tomt for mat. (Foto: Leif Nøttestad / Havforskningsinstituttet)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Havforsker Jens Christian Holst mener makrellbestanden i Norskehavet er farlig stor.

Ifølge makrellansvarlig ved Havforskningsinstituttet, Leif Nøttestad, er makrellbestanden på et historisk nivå:

– Vi har sett en enorm utbredelse av makrell, den sprer seg stadig lenger nord, sier han til NRK.

De totale kvotene i Norskehavet deles mellom Norge, EU, Færøyene og Island som har har territorier der. Hvor mye fisk som skal tas opp henger sammen med hvor stor hver enkelt bestand er.

Les også: – Krav om å kjøpe fisk skader fiskeindustrien

– Det er verre å fiske for lite enn for mye

Havforsker Jens Christian Holst mener problemet skyldes at man ensidig er opptatt av overfiske, fordi dagens modell ikke tar hensyn til at en bestand kan bli for stor.

– Overfiske er en alvorlig trussel. Men å fiske for lite er enda verre, da kommer ødeleggelsene også inn lavere i næringskjeden og vi vil måtte bygge opp bestandene på alle nivå helt fra grunnen, sier Holst til NRK.

Havforskeren mener makrellbestanden har vokst seg ut av kontroll og trolig er mellom tre og fire ganger større enn internasjonale forskere har trodd.

Resultatet er at makrellen er i ferd med å tømme Norskehavet for dyreplankton, noe han mener kan ha ført til at sild har dødd av sult, slik at sildebestanden er i kollaps, ifølge Holst.

For å unngå at en større kollaps oppstår, må man handle raskt og fiske ned makrellbestanden til et bærekraftig nivå, sier havforskeren som mener man bør fiske opp rundt halve makrellbestanden.

Les også: Kjemper for å hindre at Østersjøen dør

– Makrellbestanden går ut over andre arter

Holst får støtte både blant fiskerne og miljøbevegelsen.

Nordland Fylkes Fiskarlag mener også at makrellbestanden er blitt så stor at den går ut over andre arter.

– Jeg er helt enig med Holst i at vi må vurdere hele bildet når vi fastsetter kvoter, sier Kjell Bjørnar Bakken i Nordland Fylkes Fiskarlag til NRK.

Bellonaleder Fredrik Hauge sier de i flere år har sett med bekymring på den økende makrellbestanden som sprer seg nordover.

– Vi ser at det går utover flere andre arter, både sjøfugl som krykkje og lundefugl og fiske arter som sild og villaks, sier Hauge.

Han mener norsk forvaltning må ta med hele økosystemet i beregningen ved fastsettelse av kvoter.

Les også: EU-enighet om fortsatt utkast av fiskefangster

– Komplisert

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen sier at overgangen til en stadig mer økosystembasert forvaltning skal være kunnskapsbasert, at det er komplisert og at man må gå skrittvis frem.

– Flere land fisker her og vi må fastsette kvotene sammen. Det gjør vi på bakgrunn av råd fra det internasjonale Havforskningsrådet, ICES. Også det norske Havforskningsinstituttet deltar der, sier fiskeri- og kystministeren til NRK.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus